Artikkel

ingefær-1
Her er første innlegg under den nye fanen på Basisk mat om urter og kryddere som medisin. Dette vil måtte bli en never ending-story! Det er så fantastisk mye å ta av! Fra hele verden, ulike kulturer, ulike tidsepoker – alltid har vel mennesket visst om det fantastiske apoteket vi har i naturen. Og så vidt jeg vet er alle urter basedannende.

Og hva er egentlig en urt? – En plante, sier Ola Aukrust, som driver landets største urtegård i Lom, der han både dyrker, foredler og selger urter som teer og krydderblandinger. Enten du vil vandre i urtehagen sommerstid, eller saumfare nettsiden deres og kanskje gjøre en bestilling, så ta gjerne et besøk til Nordgaard Aukrust.

Hvilke kilder kan vi stole på, når vi søker sann kunnskap om urter og deres virkning? Jeg har en drøss med urtebøker, gamle og nyere. Jeg kommer til å bruke dem som kilder her. Det finnes også flere seriøse nettsteder, som for eksempel fantastiske Urtekilden.

Ingefær – roten til alt godt
Jeg bare begynner et sted. Tar for meg ingefær, «roten til alt godt» – som jeg alltid har på kjøkkenet. Mange urter er så sterke og har slik virkning på kroppen at de bare bør brukes noen uker sammenhengende, før man tar en pause. Lærte jeg av kloke Cecilie Jenssen, en gang jeg intervjuet henne for Hjemmet om typiske kvinneurter. Fra den første lille, spede urt hun plantet lunt i solhellinga mellom noen store steiner, for ganske mange år siden, har hun bygget opp hele den store Urtehagen på Domkirkeodden i Hamar.

Helseeffekter av ingefær
Betennelsesdempende, gir effekt ved hodepine og kan forebygge migrene, krampeløsende og lindrende ved menstruasjon og smertefull eggløsning, slimløsende ved forkjølelse og influensa, kvalmestillende, mildt smertestillende, stimulerer hjertet og blodomløpet, gir en varmende virkning og kan hjelpe mot kalde hender og føtter, fremmer fordøyelsen, hjelper kroppen å kvitte seg med giftstoffer.

Ingefær kan spises dag ut og dag inn. Om vi vil. Det er ikke nødvendig med et opphold for å gi kroppen hvile fra den.

Økologisk er best (igjen)
Jeg kjøper ingefær økologisk, så sant jeg får tak i. Den føles så mye renere. Den er mye mindre enn den konvensjonelle, sikkert fordi den konvensjonelle er dynket i kunstgjødsel. Til gjengjeld blir smaken sterkere, fordi den da har vokst langsommere og hver celle er mindre fylt med vann og andre mer eller mindre unaturlige stoffer.

Ingefær i mat
Jeg bruker den ofte sammen med mat, for eksempel i energibarer, dressinger, i wok, i gryteretter.
Her er noen tips:
Kremet hvitløksuppe med chili og ingefær
Varmende ingefærte
Ovnsbakt aubergine med ingefær og hvitløk

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner er utførlig beskrevet hos Urtekilden. Den kan virke blodfortynnende, så det er greit å sjekke opp litt, om du går på medisiner eller bør være forsiktig. Les mer her.

Kilder: Urtekilden.no, Wikipedia, Mat for immunforsvaret av Hartvig.

/!\ error getUserMedia.