Artikkel
Riktig godt nytt år, både til du som trofast kikker innom, og til du nysgjerrige som lurer på om denne bloggen er interessant for deg! 🙂
Har du lyst på chips? Prøv disse, de er sunne og de er gode! På bildet ser du resultatet av de to middelstore jordskokkene som hadde ligget en stund i kjøleskapsskuffen. Den til venstre hadde gjemt seg så godt at den fikk være med for å illustrere originalutseendet sitt, og slapp unna kniv og stekeovn i denne omgang. Sluttresultatet ble et par håndfuller. Eksklusivt, altså 😉
Jeg er så heldig å ha tilgang på et Innlands-økoabonnement fra Alm Østre på Stange (www.almostre.no) – og merker at kostholdet er mer variert, fordi de sender masse varer jeg ikke ville kommet på å kjøpe, eller knapt funnet i butikkene i nærområdet her. Som jordskokk. Jeg har lenge levd i den villfarelsen at de knudrete små knollene må skrelles. Og derfor utsatt prosjektet på ubestemt tid. Jeg hadde bestemt at de måtte bli en deilig og kremete suppe, eller florlette og sprø chips. Når bare skrelleånden kom over meg. Jeg hadde smakt en nydelig jordskokksuppe for noen år siden, og hørt mye skryt om chips, så valget ble enkelt for min nysgjerrige sjel. Det lille chipsprosjektet var enkelt å gjennomføre da jeg forsto at de faktisk bare trenger å skrubbes, og fungerer like bra med skallet på. Hurra!
Supert næringsinnhold i jordskokk
Jordskokk er supermat, den regnes som prebiotika, altså mat som stimulerer vekst av de gode bakteriene i tarmen. Innholdet av inulin letter opptaket av kalsium, og stimulerer syntesen av B-vitamin i tarmen. Inulin kan senke nivået av triglycerid og fettsyrer i leveren, og dermed ha en forebyggende effekt på hjerte- og karsykdommer. Dette og mere til kan du lese om i denne artikkelen på Forskning.no: http://forskning.no/mat-og-helse-planteverden/2008/10/jordskokkens-revansj
Jordskokk kan forresten enkelt dyrkes her nord, den er enkel å dyrke økologisk, kommer villig tilbake de neste årene, og føyer seg derfor pent inn i segmentet kortreist eller ureist mat 🙂
JORDSKOKKCHIPS I STEKEOVN – oppskrift
(Ett stekebrett)
2 middels store jordskokk (150 gram)
3 ss rapsolje
2 ss vann
1 ts uraffinert havsalt eller urtesalt og eventuelt andre kryddere du liker
Sett stekeovnen på 125 grader.
Skrubb jordskokkene rene for jord.
Skjær i tynnest mulig skiver, enten med en god kniv, rivjern, ostehøvel eller mandolin.
Jeg syntes det fungerte best med en skikkelig stor, stødig og bred kokkekniv.
Bland olje og vann i en bakebolle.
Legg jordskokkskivene i bollen og rør rundt til de er godt dekket av oljeblandingen.
Legg skivene ved siden av hverandre på en bakepapirkledt eller smurt stekeplate.
Dryss over salt og eventuelt krydder.
Stek i 50 – 60 minutter.
(Antakelig er mange ferdige etter omtrent 50 minutter. Da kan de gylne flakene løftes over på et fat mens de andre steker videre i ti-femten minutter til.)
Om du synes de er litt myke med det samme, så kan jeg forsikre at blir de sprøere etter noen minutter.
*Tips:
De skal smake himmelsk med en dipp av ramsløkpuré, de egner seg godt som garnityr på supper eller tilbehør til en middag, eller de bare nytes som helt vanlig chips.
**Tips:
Om du heller vil frittere, kan du helle et par cm rapsolje i en tykkbunnet, liten gryte, varm opp til det bruser litt rundt skaftet på en sleiv når den puttes i oljen, og legg i 7-8 skiver om gangen. Legger du i alt for mange skiver, vil steketemperaturen falle. Løftes opp med en gaffel når de er gylne, legg dem på tørkepapir og strø over salt med det samme. Dette er mer arbeidskrevende enn stekeovnsmetoden, til gjengjeld smaker de muligens hakket bedre.
Kos deg! 🙂