Artikkel

Hei, igjen – long time not been (here) 😀

Det er så hyggelig at denne siden har vært både besøkt og brukt, mens jeg har glimret med mitt fravær siden leeeeenge før sommeren! På Facebook-siden har det bikket til over 4000 følgere, og det gjør meg så glad å vite at dere finnes, dere som deler samme interesse for ren mat, først og fremst basert på alt hva planteriket har å by på!

Her er noen knasende sprø kavringer/skonroker/scones som gjerne kan spises til en varm suppe i høstmørket, eller kanskje få et lag nøttesmør med bananskiver på, eller smøres med myk avokado og tomat, agurk, salt og pepper?

Du kan lage dem helt uten korn,om du vil, ved å bytte ut havregryn med for eksempel mandelmel.

Og du kan tørke dem på 40 grader i stekeovn eller i dehydrator, om du vil ha alle næringsstoffer bevart. De blir knasende sprø da også, med tid og tålmodighet. (Og gjerne enda mindre væske enn i oppskriften, så tålmodigheten ikke blir satt på sin ytterste prøve.)

Jeg tok i soltørket tomat, men det trengs ikke, for den smaken drukner helt her.
Jeg tok også i et par godt modne bananer, da får de en anelse søtsmak, og det er godt. Banan bidrar i utgangspunktet til saftighet, og derfor ser de kanskje litt merkelig saftig-tørre ut på bildet. Det er ingenting å bry seg om, det endrer ikke noe på smaken, og knasende sprø blir de, uansett. Jeg hadde denne rundstykkeoppskriften på grove havrerundstykker som utgangspunkt, og gjorde den enda «renere», ved å droppe bakepulver. De har mindre fett, fordi jeg droppet oljen, og jeg utelot chiafrøene, fordi linfrømelet og bananer binder mer enn nok her, og så trenger vi ikke saftigheten fra chiafrøene, heller.

Altså: Færre ingredienser, like gode, litt mindre komplisert 🙂

Nå ligger de utrygt forvart i en gammel kakeboks, og selv om de ligger litt utilgjengelig plassert på toppen av et skap, er allerede halvparten forsvunnet. Selv om de, eh, ble ferdige i morges.

 

KAVRINGER, SPRØ SCONES – oppskrift

(32 halve stykker)

8 dl vann
2 godt modne bananer
3 ss soltørket tomat, bløtlagt i varmt vann i 15 minutter (kan droppes)
4 dl havregryn, glutenfri
4 dl linfrø, malte (Du kan male dem i blenderen)
4 dl kikertmel
1/2 – 1 ts havsalt
1 ss Fiberhusk

Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme
1. Finhakk de soltørkede tomatene, om du vil ha dem med
2. Mos bananer i en stor bakebolle, ha i vann og bland det sammen.
3. Tilsett resten av ingrediensene og rør litt innimellom, slik at alt blir godt blandet underveis og til slutt.
4. Deigen er klissete som tykk havregrøt, og legges best som klatter på bakepapirkledt plate. Det er mye, men det går akkurat på ett brett, selv om de må ligge tett og delvis inntil hverandre.
5. Stek midt i ovnen i omtrent 35-40 minutter, til de begynner å bli mer eller mindre brune.
6. Del i to når de er kjølige nok til å håndteres, legg dem på rist og sett tilbake i ovnen på omtrent 100 grader, med ovnsdøra på gløtt.
7. La dem tørke slik i ovnen til de er  gylne og sprø, det tar omtrent en time eller to. (Jeg glemte å ta tiden.)

/!\ error getUserMedia.