Artikkel

Mmmmm…. denne boka, altså! Er til å spise opp! Har du også det merkelige lille genet som gjør at du nikoser deg deg når du plutselig står der med en flunkende ny kokebok i hendene, og vet at der skjuler det seg oppskrifter som passer din gane og dine matvaner perfekt? Og nå skal de snart avdekkes, jippi, jippi?! Jeg hadde litt sånn julekveldfølelse når denne skulle åpnes.

Jeg kjenner godt til Jane fra Veganmisjonen, har fulgt bloggen hennes siden starten i 2010. Hun er en mester i å forklare oppskriftene så lekende lett, bildene er fristende og lekre, språket så blidt og uhøytidelig og varmt på samme tid. Og oppskriftene hennes har det med å smake veldig godt.

Jane og jeg har blitt ganske godt kjent etterhvert. De siste årene har vi sammen holdt liv i Opplysningskontoret for vegetar- og veganmat på Facebook. Samarbeidet vårt går som en drøm, det er rett og slett veldig hyggelig. Vi legger ut oppskrifter fra ulike blogger og av og til nyhetsstoff fra feltet. Stadig skjer det mer ting på denne fronten, bloggerne blir proffere og flere, og gladnyhetene kommer tettere.

Det var likevel en veldig hyggelig overraskelse at Jane nevnte meg i takkeordet til boka.

Om du kjøper denne boka til deg selv, eller kanskje gir den bort i julegave (?) er dette hva du får:

*133 lekkert designede sider mellom to stive permer.
*50 spennende og varierte oppskrifter på burgere, middagskaker, middagsboller, nuggets, karbonader, røsti, falafel og pucker.
Hver rett får følge av sitt eget lekre foto. (Jeg er imponert over kreativiteten – veldig godt gjort å lage så stor billedvariasjon av tross alt det samme gjennomgangstemaet i en hel bok. Jeg vet at hun drømte billedkomposisjon om natten mens det sto på som verst, ikke så rart.)
*8 brødtyper som passer perfekt som følge, enten det dreier seg om nanbrød, tortillalefser, scones eller myke fløtebrød.
*17 spennende og varierte dressinger som uunnværlig tilbehør, med ryddige tips om hvilke burgere som kler hvilken dressing best. Alt fra fyldig soltørket tomatdressing til karrimajones, persillepesto og grillet paprikasaus.
*5 ekstrasnaddertilbehør som gjør burgeren enda mer burgete, som karamellisert løk, sesamløkringer og crisp curry slaw.
*Dessuten får du de uunnværlige tipsene til hvordan du faktisk skal få dette til å funke i praksis. Triksene som gjør at den ikke smuldrer, men henger godt sammen hele veien frem til tallerkenen eller burgerbrødet eller tortillalefsen.
*Det er ikke så mye ekstrautstyr du trenger på kjøkkenet for å bli dine egen burgerprodusent, og Jane deler tipsene om hva hun anser for det aller nødvendigste.

Vil du unngå allergener som soya, mais og gluten, fant jeg en fin liten gjeng med fristelser i boka.

Boka ble forresten nylig anmeldt i Dagens Næringsliv, her kan du lese den saken.
Hepla (Leger og ernæringsfysiologer om plantebasert kosthold) har også gitt den en rosende omtale.

Har du lyst å bestille den, kan det gjøres her.

Og har du aldri smakt en veggisburger før, så sier jeg som Jane: Den ligner ikke helt på kjøtt i konsistensen, det blir litt mindre tyggemotstand i disse. Men med smakene, tilbehøret og vissheten om at dette er bra for både kropp og klode og dyra med, så er det ikke noe å lure på 😀

/!\ error getUserMedia.