Artikkel

klassisk ertesuppe med liten vri-1
Dette er en helt klassisk ertesuppe, bortsett fra en bitteliten variasjon: Svinekjøttet er erstattet med strimler av salte, lekre soltørkede tomater. (Ja, det funker så fint!)
Med gule erter, norske rotgrønnsaker, timian og laurbærblad er dette en helt tradisjonell suppe fra vår gamle bondekultur.

Jeg fikk bare plutselig så lyst på det, så jeg tok med en halvkilospakke økologiske erter fra butikken til utrolige kr 8.90. La dem i bløt over natten, helte av bløtleggingsvannet og kokte dem opp et par ganger med nytt vann hver gang. På den måten blir de lettere fordøyelige. Etter å ha tatt i grønnsakene, fikk jeg en kjempeporsjon som kan fryses eller deles med mange.

Kos deg med veggisvarianten av denne tradisjonsmaten, så kan vi la grisene få leve i fred. Jeg er litt satt ut akkurat nå, har sett noen forskrekkelige bilder av hvordan dyrene i EU behandles når de fraktes over landegrensene. «People don’t need to eat animals. Animals are for the animals», sa en klok indianer jeg ikke husker navnet på i farten.

Hvis du heller vil ha en rask suppe uten å måtte bløtlegge, så sjekk ut denne brokkolisuppen med få ingredienser.


KLASSISK ERTESUPPE MED LITEN VRI – oppskrift

(Blir omtrent ti porsjoner)

*500 gram gule erter bløtlagt natten over/8-10 timer
*1,5 liter vann
*2 ss grønnsaksbuljongpulver
*4 laurbærblad
*2 ts tørket timian
*2 knollselleri, i terninger
*4 gulrøtter, i terninger
*1 gul løk, i biter
*1 purre, i tynne strimler
*20 soltørkede tomater (ikke bløtlagte), i tynne strimler
Ved servering:
Havsalt og grovkvernet pepper etter smak
Litt god (raps)olje til å ringle over

 1. 1. Ertene blir nesten bedre jo lenger de koker, derfor er det bare en fordel
  om du etter å ha bløtlagt og skylt dem, koker dem opp, skyller, koker påny og skyller, før de has i den store gryta for siste gang sammen med resten av de opplistede ingrediensene. Som nevnt, blir de lettere fordøyelige da.
  2. La så alt stå og koke i omtrent en time, til ertene er gode og møre.
  3. Gulrøttene blir veldig myke på denne måten, det bidrar til å gi en god smak.
  Om du ikke liker så myke gulrøtter, kan de koke med de siste tyve minuttene.
  Den blir ekte ertesuppesalt i smaken på grunn av de soltørkede tomatene. Kanskje trenger du ikke mer salt. Smak deg frem. Ta eventuelt i mer vann, om du synes den ble for tykk. Jeg liker denne mektige varianten, som nesten minner om en gryterett.

Godt tilbehør:
Kokte poteter og kokt kålrot i halve skiver pluss et dryss av frisk persille. Erstatt poteten med jordskokk, om du ikke vil ha potet. (Potetforbruket vårt har de siste årene sunket til en tredel, og den tredelen inntas mest i form av bearbeidede varianter, som chips og pommes frites. Da er det like greit å unne seg noen kokte poteter i ny og ne, tenker jeg.)
Ringle over litt rapsolje og bruk pepperkverna noen runder over tallerkenen til slutt.

God middag! 🙂

PS: Tusen takk for likerklikk og delinger! Selv om antall liker ikke oppdateres automatisk, synes det når siden lastes på nytt 🙂

/!\ error getUserMedia.