Artikkel

Joda, det går an! Å få sprø og gyllenbrun skorpe på noe som til forveksling likner et deilig, nybakt «alminnelig» brød, mener jeg.

Metoden som brukes er nok hentet fra den engelskspråklige delen av verden, siden det ofte kalles no-knead-bread. På norsk blir vel det noe sånt som knafritt brød.

Jeg har hatt to fine inspirasjonskilder: Den ene er Lene Simonsen, som har gitt ut to bøker med glutenfrie brødoppskrifter, en del av dem er bakt med natron, andre er laget med glutenfri surdeig og noen har i tillegg litt gjær. Hun har oppskrift på den glutenfrie surdeigen også. Den ene boka heter «100% naturlig», utgitt på Commentum forlag 2010, den andre heter «Smakfulle, glutenfrie brød», utgitt på Forfatterens forlag 2011. Sjekk eventuelt hjemmesiden: www.forfatterensforlag.no

Hun bruker for det meste Jyttemel og teffmel i oppskriftene, det står mer om disse meltypene på produsentens hjemmesider: www.holmen-crisp.no

Den andre inspirasjonskilden til dette brødet kan kanskje også være verd å sjekke ut: www.susanne.no Susanne Heart har, blant mye annet, sansen for den basiske livsstilen, og har lagt ut en oppskrift på et knafritt speltbrød med natron som sikkert også smaker godt.

Dette brødet inneholder bare basedannende ingredienser. Jeg strevde litt med å få det ut av formen, den skal nemlig ikke smøres, men det gikk greit med litt tålmodig lirking.  Prøv, da vel!

KNAFRITT QUINOABRØD – oppskrift
(Blir ett lite brød)

5 dl quinoamel
2 dl hirseflak
5 ss frø, for eksempel gresskarkjerner og linfrø
2 ts fint havsalt eller Himalaya-salt
1 ts natron
4 dl kaldt vann

Ha alle ingredienser i en bolle og bland i vann slik at deigen blir veldig klissete. Den skal nesten renne av skjeen. Det trengs ikke å eltes eller knas. Dekk til bollen og la den stå i romtemperatur i omtrent to timer, eller natten over hvis du vil ha nystekt brød til frokost.
Sett en tom ildfast form eller jerngryte i ovnen og sett temperaturen på 250 grader. (Gryten/formen blir stygg etter noen gangers bruk, så det kan være lurt at den blir din faste brødform.) La formen varme seg opp med ovnen slik at den blir skikkelig varm. Ta den ut og hell deigen i. Formen trengs ikke å smøres. Ha på lokket og sett formen inn i ovnen igjen. La steke i 40 minutter. Ta så av lokket og la steke i 15 minutter til.
Ta ut brødet og ha det rett over på rist, da bevares den sprø skorpen. Om det blir stående i formen blir skorpen raskt myk. Det kan være greit å vente et par timer før du skjærer i det, da er det enklere å få pene skiver.
Brødet kan gjerne oppbevares stående på skjærefjølen med kuttkanten ned mot fjøla, og et kjøkkenhåndkle over, da vil den sprø skorpen holde seg best, eller ha det i en papirpose.

Lykke til 🙂

Etterpåklokskap dagen derpå: Fikk nettopp et godt tips for at brødet skal løsne lett fra formen – hell brøddeigen over på et bakepapir med masse mel på, kanksje noe sånt som halvannen til to deciliter. Sørg for at hele deigen dekkes med mel ved at du vender og snur og heller litt på den inni papiret. Så slipper du den over i formen. Da skal det være enkelt å vippe det over på rist til slutt.

/!\ error getUserMedia.