Artikkel

Melkefri dessert: kokos- og hasselnøttkrem
Egentlig ville jeg kalt dette for en iskrem. Den er kald, kremete, søtlig, smelter langsomt ved romtemperatur og kan formes til kuler med en isskje.

Men så hadde jeg en venninne på besøk som skulle teste nyvinningen. Hun lovte å si sin ærlige mening. Hun spiser helt normal kost, i motsetning til meg, som etter hvert boltrer meg ganske grundig rundt i mitt eget annerledesland når det gjelder mat.

Hun sa: ”Dette smaker jo ikke søtt i det hele tatt!?” Og hun sa: ”Is smelter på tunga. Denne gjør ikke det, altså er det ikke is.” Akk, sånn er det. Som du roper i skogen får du svar, som vi pleide å si en gang i tiden.

Hmmmm…. Men den kan ikke forsvinne i glemmeboken, den må med her. Fordi den er en super melkefri dessert som har en kremet konsistens. Fordi det bare er å regulere hvor søt du vil ha den, alt etter hva som behager deg best. Og mest. Fordi den kan stæsjes med diverse tilbehør, og deretter bli både fargerik, smaksrik og løfterik.  Fordi den også kan brukes som fyll på en kakebunn. Og som ingrediens i en variant av tilslørte bondepiker. Etter en time i fryseren er den passelig kald og stiv. Etter det kan den stå i kjøleskapet og tas ut for å spises akkurat når du er som aller mest klar for noe fyldig og søtt.

Og så er den så velsignet enkel. Bare tre – TRE – ingredienser! Det er nesten noe av det beste med hele greia. Jeg husker jeg ble så imponert over to australske damer som laget en kokebok der alt besto av maks fem ingredienser. Det er så herlig ukomplisert. Så ble boka også en skikkelig bestselger.

Hasselnøtter er forresten en god kilde til vitamin E, inneholder fiber og gode fettsyrer og bidrar til å senke det dårlige kolesterolet. De som spiser litt nøtter hver dag holder seg friskere og er slankere enn de som ikke spiser nøtter, sier ernæringsfysiolog Borchsenius i en artikkel på klikk.no.

Kokosmelk er rik på fett, proteiner, fiber og mineraler. Den er laget av det modne kjøttet i kokosnøtta.

Fettet i melka, som tilsvarer kokosolje, er naturens rikeste kilde til laurinsyre, den samme fettsyren som finnes i morsmelk og som beskytter spebarnet mot sykdom og infeksjoner. Laurinsyre omdannes til monolaurin i kroppen og har evnen til å uskadeliggjøre virus – inkludert influensa – bakterier, sopp, parasitter og andre mikrober. Dette betyr at kokosolje kan hjelpe oss i bekjempelsen av mange helseplager, skriver kokospalmeplantasjeeier Bjørn Tomter på sine nettsider www.kokosolje.no Han tilføyer at kokosolje også påvirker stoffskiftet til å bli mer balansert, fettforbrenningen øker og man kan få en normalisering av kroppsvekten.

I siste nummer av Folkevett står det om en rapport (Ridderheim-rapporten), som spår betydelige endringer når det gjelder våre matvaner innen de neste fem årene. Blant annet vil DNA-kunnskaper gi mulighet til å skape et kosthold som er spesialtilpasset den enkeltes kropp og våre individuelle ernæringsbehov. Det er veldig spennende, synes jeg. For nå er det som om den ene teorien prøver å slå den andre i hjel med hva som er det beste, sunneste og riktigste. All verdens argumenter og teorier tas i bruk, og å være ”kostholdsforvirret” er blitt et begrep.

Jeg føler meg ikke helt skyldfri selv heller, her jeg fronter den basedannende maten som det store Svaret. Ikke for det, jeg merker jo at det blir mindre plager når blodsukkeret holder seg stabilt, og at det er en sammenheng mellom mye av det basiske og det som kroppen tåler best. Og teorien passer veldig godt til egne allergier mot melk og gluten, gjær og sukker. Og når jeg attpåtil er vegetarianer, så passer også det godt inn.

Jeg begynner imidlertid å bli klar for å åpne døra litt på klem for en litt åpnere tilnærming til sunn og god mat. Fortsatt vegetarisk, og fortsatt uten gluten, melk, gjær og sukker. Men jeg har lyst å bytte navn på bloggen. Kom gjerne med innspill! Er det dumt? Hvordan da? Eller OK? Hvorfor det? Alle kommentarer mottas med takk! Og har du tanker om et godt bloggnavn, så ja takk, veldig gjerne! Om du ikke vil legge igjen kommentarer her, så send meg en epost: (hjartrud krøllalfa online punktum no)
Her kommer endelig den enkle oppskriften, inspirert av www.menhvaspiserduegentlig.com

KOKOS- OG HASSELNØTTKREM – oppskrift
(Til 4 personer)

En boks, 400 ml, kjøleskapskald kokosmelk (vanlig type, ikke den magre)
6 ss hasselnøttsmør (= hasselnøtter malt til smør, som peanøttsmør, fås i helsekostbutikk)
6 – 8 dråper stevia med vaniljesmak
ELLER 1 ss lønnesirup – smak deg frem – og litt vaniljepulver

Åpne boksen med kokosmelk, og hell fra vannet (jeg kom ikke på noe det kunne brukes til)
Skrap ut kremen (Den er som krem etter å ha stått oppbevart i kjøleskapet) og ha den i en food processor sammen med de andre ingrediensene.
Kjør maskinen til det blir en jevn kremet masse, og smak til med passe søtmengde.
OBS: Ikke ta mer enn 1 ss lønnesirup, ellers blir massen for løs i konsistensen. Bruk heller mer stevia, eventuelt sammen med honning, som er mindre flytende enn lønnesirup.

Ha den i fryseren en time, så kan den legges på dessertskåler med en isskje.

Tilbehør kan for eksempel være revet kokos og hakket mørk sjokolade.
Namm, namm – nå kan du nyte en deilig snadderdessert 🙂

 

 

/!\ error getUserMedia.