Artikkel
Ny laptop, ikke noe billedbehandlingsprogram, taster og funksjoner et eneste virvar. Og jeg greide ikke la være å strevsomt legge ut en ny oppskrift… Sånn er det når glød og engasjement er sterkere enn fornuften. (Sannsynligvis kunne bildet vært mye lekrere….)
Jeg spiste på indisk restaurant i går. Chana masala, krydrede kikerter i nydelig saus. Omtrent fem tusen år har de hatt på seg til å utvikle retter uten kjøtt. Sausene er bare nydelige. Og kvaliteten på supper og sauser, sa en kjent kokk jeg ikke husker navnet på, er det som skiller middelmådig mat fra den enestående.
Korma-sausen finnes i butikkene også. Den er glatt som fløyel. Det ble ikke min. Siden jeg har klart å glemme igjen stavmikseren på besøk, og food processoren burde vært byttet ut med en bedre. Men de hadde jo ikke stavmiksere for fem tusen år siden! Så dette bildet er jo mye mer autentisk, da 😉
Lag denne, gjerne dobbel porsjon, og spis den til mangt og meget. Og vit at den er både sunn og god. Krydderne bugner av antioksidanter, chilli får fart på forbrenningen og er fin mot forkjølelse, mandler gir proteiner og styrker skjelettet, fettet i kokosmelken sørger for stabilt blodsukker og lang metthetsfølelse. Du kan helle den over et helt blomkålhode som står i en ildfast form, og gratinere herligheten på 180 grader til blomkålen er mør. Det er et lekkert skue når hvit blomkål er innbakt i rødlig saus. Og det smaker godt! Eller du kan ha diverse kokte rotgrønnsaker oppi, kanskje sammen med noen grønne erter. Det blir en nydelig grønnsakslapskaus med eksotisk smak. Eller bruke den som woksaus. Eller som dressing over en lun salat eller en wrap. Eller som dipp. Eller som saus til vegetter eller burgere. Dersom du liker smaken, noe jeg tror du gjør, vil du ikke angre på tipset om den doble porsjonen. Noe av det beste med å lage maten fra bunnen av, er restene som overrasker deg neste dag du åpner kjøleskapet i desperat jakt på noe godt som metter. Synes jeg 🙂
Dette er en nesten tro kopi av en oppskrift fra Jamie Oliver. Det smaker ikke akkurat verre av den grunn 🙂
KORMA-SAUS – oppskrift
(Blir omtrent en halv liter)
2-3 ss raps- eller kokosolje
1 toppet ss ingefær, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 tørket rød chilli, eller 3/4 fersk, finhakket
2 løk, finhakket
1 ss koriander, malt
1 klype pepper, malt
1 ts gurkemeie, malt
1 ts garam masala
2 toppede ss finhakkede mandler
1/2 sitron, saften
225 gram kokosmelk, ikke lettvariant
evt vann for å justere tykkelse
salt etter smak
Frisk koriander til garnityr, finhakket
Ha oljen i en gryte som står på middels varme.
Ha ingrediensene i kjelen i rekkefølgen de står her, og rør litt mens det steker mellom hver ingrediens som has i.
Bruk en super stavmisker eller blender for silkemyk konsistens til slutt, eller nøy deg med en litt mer knudrete versjon, som uansett smaker like godt 🙂
Ha i vann om du synes den er for tykk, og dryss finhakkede korianderblader over. Og et eller annet sted underveis har du bestemt deg for hva den skal spises sammen med. Hvis ikke, ender den som nydelig suppe. Og det er heller ikke dumt 🙂