Artikkel

Indisk mat, med de nydelige krydderkombinasjonene, mangfoldet, de vakre fargene…. Det er ikke vanskelig å lage god mat om man tar utgangspunkt i en indisk oppskrift. Denne er ikke særlig tidkrevende heller. I alle fall om man lar være å bløtlegge og koke opp kikertene, og benytter et par bokser ferdigkokte.

Retten er hentet fra boken ”Indisk mat – kultur, karri og kulfi” av Kushu Singh, Gyldendal -95. Jeg har bare gjort noen bitte små justeringer. Og fant ut at det faktisk lønner seg å gjøre akkurat som vi blir bedt om 😉  Som å vente så og så mange minutter før man har i noen kryddere, for så å vente noen minutter til før de neste has i. Det later til at det nærmest skjer noe magisk med smaker som blander seg, og smaker som utvikler seg slik og sånn, om de gis akkurat den oppgitte tiden.

I boken anbefales den sammen med en søtlig mangochutney. Det smaker godt om salatdressingen har en søtsmak i seg, også. Av stevia eller lønnesirup sammen med en del sitron og to deler olje, for eksempel. Her serveres den sammen med to varianter quinoa: med og uten skall. Kokt i gurkemeie, for fargens skyld. Ris passer også godt til.

Generelt er kryddere rike på antioksidanter. Visstnok i så store mengder at en teskje tilsvarer det en får i seg gjennom ”fem om dagen”. Og her er det rikelig av dem, i godt krydret indisk ånd.

Krydrede kikerter  – Chikkar Chole – oppskrift
(Til fire personer)

2 store løk, grovt hakket
4 hvitløkfedd, delt i to
1 ss finhakket ingefær
½ ts cayennepepper
5 ss tomatpuré (Ica har en fin økologisk type på tube)
1 dl vann

Ha ingrediensene i en mikser og lag en løkpasta.
Smelt 3 ss kokos- eller rapsolje i en tykkbunnet gryte og stek løkpastaen i fire minutter.

Tilsett:
1,5 ts malt koriander
1,5 ts malt spisskummen:
Stek videre i ti minutter til det dannes oljebobler:

Tilsett:
460 gram kokte, godt skylte og avrente kikerter
(Tilsvarer to kartonger GoGreen økologiske kikerter. Selges i mange dagligvarebutikker, sjekk evt www.gogreen.no )
2,5 ts grønnsaksbuljongpulver ( Naturata hos Coop har fin, gjærfri økovariant. Forhandles av www.alternativ-mat.no )
Bland godt og la koke til stuingen er tyktflytende.

Slå av varmen, tilsett:
4 ss sitronsaft
1 dl soyafløte eller fullfet kokosmelk
Bland godt

Strø over:
1,5 ts garam masala
Dekk med et lokk. La det stå og trekke i minst ti minutter. Rør godt rett før servering.

Dette ser kanskje strevsomt ut. Men det blir så godt, og det er mye enklere enn alle disse ordene skulle tilsi! Og lager du stor porsjon, kan det fryses og spises mer av senere, uten annet strev enn å varme opp.

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.