Artikkel

Linsepaté med karri 018_BPateer er egentlig genialt: Ha alle ingrediensene i en blender, stek det en times tid i ovnen, og vips er det klart. Det blir masse mat av det, og rester kan fryses og tas frem og varmes på travle dager. I motsetning til burgere, slipper man å stå i stekeos og  bruke tiden foran komfyren. Og har du en god burgeroppskrift, funker den helt sikkert om du lager en paté av den. (Denne oppskriften på soppburgere lager jeg ofte som paté.)

Linser kan kjøpes ferdig kokte, økologiske og rimelige i de fleste butikker.
Om du heller vil koke dem selv, er det fort gjort, det tar omtrent 20 minutter, og de trengs ikke bløtlegges først.

Oppskriften er etter inspirasjon fra en gammel kokebok av svenske Inga-Britta Sundqvist. Hun var min første store helt i matverdenen da jeg ble vegetarianer for mer enn tyve år siden. Jeg lagde slavisk nesten alle rettene i kokeboka hennes, ”Matglede og helse”. Satte til og med små merker i margen og ga terningkast for hver rett jeg prøvde. Ikke rart jeg endte opp som matblogger 😉

LINSEPATÉ  MED KARRI – oppskrift
(1 brødform – omtrent 6 porsjoner)

2 dl hasselnøttkjerner
6 dl grønne linser (= 2 pakker ferdigkokte, skylte og avrent)
2 medium gule løk
1 ss olivenolje
2 ts karri
3 ts grønnsaksbuljongpulver (kan utelates)
½ dl tahini (=finmalte sesamfrø)
2-3 pressede hvitløkbåter
1,5 ts merian, tørket
½ ts timian, tørket
½ ts rosmarin, tørket
3 dl grovrevet gulrot
½ grovrevet eple
Himalayasalt eller havsalt og svart pepper etter smak

  1. Sett stekeovnen på 200 grader over – og undervarme
  2. 1. Mal nøttene i food processor.
    2. Ha deretter alle de andre ingrediensene i og mal til en godt blandet farse.
    3. Smak til om det er passelig med salt og krydder.
    4. Fordel blandingen i en godt smurt eller bakepapirkledd form, som rommer ca. halvannen liter. Press ned farsen med en slikkepott og lag en jevn overflate.
    5. Stekes på nederste rille i omtrent en time, eller opp mot en time og tyve minutter.
    6. Legg over et matpapir om den begynner å bli brent i overflaten på slutten av steketiden.

Løsne kantene med en stekespade når du har tatt den ut av ovnen.
La pateen avkjøles en stund under klede, gjerne i 30 minutter, før servering.
Da blir det lettere å skjære pene skiver.
Sett formen opp ned på serveringsfat eller fjøl, bank på bunnen
med en treskje og fjern formen og eventuelt papiret.

Tilbehøret på bildet:
– Frosne aspargesbønner varmet i olje sammen med et dryss havsalt og et par hvitløksfedd i skiver. Veldig godt, veldig enkelt.
– Grovrevet råkostsalat som blir vakker i fargene takket være en liten rødbete, en bit kålrot, et par gulrøtter og noen få purrestrimler.
– Dressingen, sursøt avokadosaus, er enkel og smakfull. Lekker i fargen, sunn og god. Jeg bruker stavmikseren og blander en avokado med en liten håndfull purre, en spiseskje sitronsaft, ½ til 1 dl vann, litt havsalt, litt lønnesirup og litt olivenolje. Her er grunnoppskriften på avokadodressingen.

God middag 🙂

/!\ error getUserMedia.