Artikkel

Dette er yogamat. Akkurat som yogaen gjør den deg varm, harmonisk og lett til sinns.
Akkurat som livet selv kan den by på det meste, fra det bitre til det søte, det mangfoldige, det samstemte, det sterke, det milde.

Det er en stor porsjon, og det er like greit når man først har anskaffet alle krydderne som trengs, eller de fleste, da. Den blir bedre når den har stått en dag eller to, og fin å ha når det er mange til bords.

Det finnes 50 000 spiselige planter, i praksis dyrkes kun 250. 15 prosent av disse dekker 90 prosent av vår ernæring, fortalte Anders Borgen fra Agrologica i Danmark på et seminar arrangert av Oikos en tid tilbake. Her er vårt lille bidrag for å opprettholde mangfoldet 😉

I en slik suppe har grønnsakene kokt sønder og sammen. Og kanskje oppstått i en slags høyere enhet sammen med alle krydderne? Jeg satser på at den høyere enheten befinner seg inne i suppen, og ikke på et annet plan i tilværelsen. Både innen kinesisk medisin og i ayurvedaen fra India er det de varme og kokte rettene som har mest plass på menyen. Dette er medisinske systemer som er mange tusen år gamle og som fortsatt er i bruk, og dessuten på fremmarsj. Det er fint med den rå maten, også, og alle energiene som er intakte i den levende føden. Kanskje er det en blanding av disse to som gir oss størst gevinst helsemessig?

Oppskriften er fra boken ”Kundaliniyoga” av Shakta Kaur Khalsa,
ISBN 82-496-0143-2.

Det nedenstående er dirkete sitert fra boken, jeg har bare satt inn noe i parentes for egen regning.

 

LIVETS SUPPE – oppskrift
(Nok til ti personer)

Løk, hvitløk og ingefær er livets tre røtter. Basilikum, dill og oregano er livets tre urter. Pepper er for blodet, ajawan(oreganofrø) er kjent for sine helbredende egenskaper og forbygger sykdom. Gurkemeie er for ryggen og leddene. Suppen er svært styrkende og holder seg godt.

3/4 kopp sesam- eller canolaolje (en type rapsolje)(eller bruk kaldpresset kokosolje)
2-3 løk i tynne skiver
¼ kopp finhakket ingefærrot
2 ts gurkemeie
1 ts svart pepper
1 ss karvefrø
½ ts ajawan (oreganofrø)
1 ss valmuefrø
1 ss sellerifrø (eller bruk fennikelfrø)
1 ss garam masala (asiatisk krydderblanding)
2-3 modne tomater, dampkokt, skrellet og hakket (Eller en pakke/boks)
3 ss basilikum
1 ss dill
1 ss oregano
1 ss estragon
1-2 poteter i terninger (enda bedre: søtpoteter)
2-3 gulrøtter, i terninger
4 kopper assorterte grønnsaker, hakket (tilsvarer en liter) (for eksempel blomkål, selleri, squash, kålrot, brokkoli)
soyasaus, Braggs Liquid Amino Acids eller havsalt (eller grønnsaksbuljong)
10 hvitløkbåter, hakket

Varm opp oljen på middels varme i en stor suppekjele.
Tilsett løk og ingefær. Det bør være nok olje til at de ikke blir brent eller setter seg fast. Lag en fordypning i midten av blandingen og tilsett gurkemeie, pepper, karve, ajawan, valmuefrø, sellerifrø og garam masala. Sauter i to minutter, og bland godt med løken. Tilsett tomater og urter. Hell i minst tre liter vann og tilsett grønnsakene. Kok opp og la småkoke over middels varme i omtrent én time. Tilsett salt og hvitløk og la småkoke i ytterligere fem minutter.

Så er det bare å nyte et fortreffelig måltid 🙂

 Redigert 21.01.2016

 

/!\ error getUserMedia.