Artikkel

Da Sige Amdal entusiastisk fortalte meg at hennes nye konsept på Lykkelige Dager på Lillehammer i hovedsak skulle være både basisk og paleo, syntes jeg det var mer enn god nok grunn til å ta med kamera, notatblokk og smaksløker for å sjekke ut nærmere.
Det lille glasshuset midt i  byens gågate er i ferd med å få en liten drivhus-image, med frukthyller på veggen, planter omgjort til smaksrike retter i disken, friske og frodige hengende ned fra potter i vinduene, i krukker på gulvet og som pynt på bordene.

Bare kafénavnet gjør at man får lyst å trekke med seg noen gode venner, sette seg ved et av bordene, bestille en spennende rett, og lykkelig bli værende.

LykkeligeDager2-1 LykkeligeDager2-2

Sige er et matmenneske som plukker opp de siste trendene og våger å satse i den trauste dølabyen. Hun håper take-away blir den store slageren, og forteller om sine år i Amsterdam der køene utenfor slike steder gjerne var 40-50 meter, og salget gikk så det suste.

Hun har beholdt noen av de opprinnelige tilbudene, slik at de gamle kaffe-og-kake-kundene fortsatt føler seg hjemme, dermed finnes noen eksemplarer av sukkersøte makroner og hvetebakst på disken, godt blandet med diverse raw-food-kaker og sunne vafler.

– Det er flott å registrere hvordan nye kunder vurderer, tester ut og deretter kommer tilbake – eller har spredd ryktet til andre. Bedre tilbakemelding får man ikke på at det klaffer, sier Sige. Hun sier at det skal være morsomt å lage mat, og så lenge det er det, vil hun holde det gående. For at det skal være morsomt for henne, må det ha et innhold som er mer en  en vanlig ciabatta-café.

LykkeligeDager2-3(Billedtekst: Sige Amdal bak disken på åpningsdagen av det nye konseptet til Lykkelige Dager) 

I tillegg til et vell av salatingredienser der du enten komponerer din egen salat (kommer tilbake til den) eller bestiller et av de foreslåtte alternativene, fås spennende nypressede juicer, dagens varmrett og dagens suppe (som gjerne er vegansk), sunnere kaker (lavkarbo, allergivennlige), mindre sunne kaker og en rekke te- og kaffealternativer.

LykkeligeDager2-4

– Vi går mot strømmen og gjør ting motsatt av det som er vanlig, forteller Sige, mens hun viser frem salatdisken. Her er hovedtyngden lagt på alt det grønne, og så kan man legge til et stykke fisk, kjøtt og brød om man skulle ønske det.

Hun bruker Five Spice på de nydelige ovnsbakte søtpotetterningene. Five spice er det bare å merke seg dersom du er ekstra matinteressert. Det er en spennende kinesisk kombinasjon av stjerneanis, kanel, sechuanpepper, fennikelfrø og kryddernellik.

LykkeligeDager2-5

De selvtørkede tomatene smaker himmelsk – tomater bakes i ovnen omtrent ni timer på hundre grader, før de legges i olje og krydder.
Krydderstekte tofuterninger, hjemmelagde falafel og hummus og kokt, hel quinoa gir tyngde og protein i salaten. Smaksatt med dressinger som appelsin- og timianvinaigrette (av olivenolje, appelsinsaft, salt og sitron) eller en hvit balsamico.  Når det så toppes med frø og hakkede nøtter blir det akkurat slik vi helst vil ha det – både sunt OG godt. Samtidig.

LykkeligeDager2-6

Siges rawfoodsjokoladekake er nydelig. Hun lager en bunn av malte hasselnøtter, dadler, agavesirup, lucuma, kakao og appelsinsaft. Oppå den legger hun et lag av malte cashewnøtter iblandet lucuma, agavesirup, litt salt, kakao og appelsinsaft. Så pyntes den med bær.

LykkeligeDager2-7

Jeg fikk med meg en salatboks med følgende ingredienser. Her er det masse godt til inspirasjon!

Grillet squash, paprika og aubergine, irrgrønne spinatblader, ruccola, rød quinoa, hummus, falafler, store, hvite bønner stekt i kokosolje og lagt i tomatsaus, ovnsbakte rødbeter, marinerte tofuterninger.

LykkeligeDager2-8

Ta deg en tur til Lykkelige Dager neste gang du er på Lillehammer! Den ligger i den søndre delen av Storgata, rett ved Galleri Zink og Husfliden, på Sigrid Undsets plass. Bli lykkelig mett, i forvissning om at du støtter egen helse og et fremtidsrettet konsept som er banebrytende i det forholdsvis trege Innlandsmiljøet.

/!\ error getUserMedia.