Artikkel

Siden det ble såpass god respons på forrige innlegg, så tenkte jeg at det kanskje er det enkle som virkelig slår an 😉  Så her kommer en enda enklere variant over temaet ”Mat som gjør godt for kropp og sjel” 🙂

Bløtlagte mandler er snadder – søtere og saftigere enn de ”vanlige”.  De kan brukes til en liten snack når du er småsulten. De våte mandlene kan has med som niste i en liten boks, sammen med cherrytomater og oliven. De tre smakene utfyller hverandre godt, de er lette å spise som fingersnacks og det blir en næringsrik blanding av fett, protein og karbohydrater. De kan strøs over salater, has i wok, supper og gryteretter. Og du kan lage mandelmelk av dem. Hvis du legger dem i bløt med rikelig havsalt, og deretter tørker dem i stekeovnen, blir det kjempegodt snadder. Her kan du kikke på oppskriften min på «Salte mandler»: http://basiskmat.com/?p=386

Næringsbomber
Mandler inneholder mye av alt, både av protein, sunt fett, fiber, vitaminer og mineraler. Av alle nøtter er mandler den som er rikest på protein (21 gram per 100 gram) og kalsium (780 mg per 100 gram). De inneholder også kobber, jern, sink, niacin, fosfor, vitamin B1, B2, samt magnesium og vitamin E. De to siste kan forebygge og redusere risikoen for hjertesykdom. Mandler, sammen med hasselnøtter, er de nøttene som inneholder mest E-vitamin.
Mandler inneholder også kostfiber, ca. 7 gram per 100 gram.

Regn en liten håndfull per person når du legger dem i bløt. Det er gjort på et halvt minutt: Ta en håndfull i en skål eller et glass, hell i vann til det står tre til fem centimeter over nøttene og sett i kjøleskapet 🙂  I løpet av de fire neste timene vil de ha est ut og blitt litt mykere og bedre på smak.

Du kan gjerne oppbevare dem slik i kjøleskapet og så skylle dem og skifte vannet daglig. De holder seg omtrent en uke på denne måten. De kan også tørkes på svak varme i stekeovn (eller dehydrator i 24 til 36 timer) etter bløtleggingen. Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart.

Hvis du vil bløtlegge en stor porsjon, kan nøttene pakkes bort i lufttette glass, bokser eller poser etter at de er helt tørre (så de ikke mugner) og nedkjølt. Slik holder de seg i flere måneder. Eller du kan alltid sørge for at du har noen stående i bløt. Eller fryse dem ned uten å tørke dem.

Fordelene med bløtlagte nøtter og frø er at det ernæringsmessige potensialet økes. De er lettere for kroppen å fordøye. Aminosyrene i proteinet blir lettere opptagelig. Det sitter enzymbeskyttelse i det harde skallet. Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, og enzymene blir tilgjengelig for oss.

Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type. Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges.

  • Mandler, hasselnøtter og pistasjnøtter: 4-8 timer
  • Braziliannøtter, pekannøtter og valnøtter: 2-4 timer
  • Cashewnøtter, macadamianøtter og pinjekjerner: 1-2 timer (ikke mer, da begynner de å gjære)

Kilder:  Magasinet Mat og Helse (nedlagt)     Sanabona ( http://sanabona.no ) og
Food is my religion
http://matibergen.wordpress.com/2012/02/05/blotlegging-av-notter-og-fro/ )

 

 

 

/!\ error getUserMedia.