Artikkel

 Jeg har alltid vært så glad i nøkkelost, og etter at jeg sluttet med melkeprodukter forsvant den i mange år fra kostholdet.
Denne hjemmelagde versjonen er såpass lik i smak og konsistens at nå er det ingen grunn til å savne den lenger. Den passer til alt som nøkkelost passer til, og smaker krydret og salt og, ja… nøkkelost.

Osten har en karakteristisk kryddersmak av spisskummen og nellik, er salt og svakt syrlig.
Passer veldig godt på en skive grovt brød eller et rundstykke med salatblader,  i terninger blandet med en frisk salat og med tortilla eller potetlompe.

Den originale nøkkelosten er ganske mager, og om du skal bruke denne veganske nøkkelosten som pålegg, fungerer den magre versjonen helt fint. Jo høyere fettinnhold, jo bedre egner den seg som smeltet. Så vil du ha den revet i suppe, pai eller som varmt ostesmørbrød kan du jo ha det i bakhodet. (Den blir ikke stretchy slik vanlig nøkkelost blir når den smeltes, men den blir gyllen, myk inni om du benytter den i rause mengder og sprø utenpå.)

Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften på hjemmelaget ost på bloggen, men den du får her er litt enklere.

 

NØKKELOST – oppskrift
(Blir to ostestykker à 250 gram eller ett stort på en halv kilo)

5 deciliter kokosmelk (eller annen plantemelk)
1 eller 1,5 teskje havsalt
1,5 teskje sitronsaft
6 teskjeer hel spisskummen
2 teskjeer hel nellik
3,5 teskjeer agar agar som pulver
3 teskjeer potetmel
1/2 teskje løkpulver
1/4 teskje røkt paprikapulver
1/8 teskje gurkemeiepulver

Ha alle ingrediensene i en kjele, og bland/visp godt til klumpfri røre.
Kok opp under omrøring og la det småkoke i minimum fem minutter mens du fortsatt rører. Kok gjerne et par minutter ekstra, så er du sikker på at osten fastner etterpå).
Hell massen i to former, for eksempel to vide krus.
Det er viktig at formene du bruker har rette kanter og ikke smalner på toppen, for da får du ikke løsnet osten etterpå.
Settes på benken eller et kjølig sted til den er kald, da er den sannsynligvis også blitt fast. (Tar omtrent en time eller to.)
Den kan løsnes fra kantene med en kniv.

Lykke til – håper det smaker! 🙂

 

TIPS:
* Holder omtrent seks dager i lukket beholder i kjøleskap.

* Nøkkelosten kan fryses. Smaken er likedan, men den endrer struktur etterpå. Den blir mer «kort» i konsistensen og egner seg best for gratinering. Det kan være en fordel å rive den før den fryses, så er den enkel å bruke til varme retter.

* Her er det brukt denne typen fullfet kokosmelk med 18 prosent fett, som gir gode smelteegenskaper, men også et hint av kokossmak. Jo mildere plantemelken er, jo mer vil osten ligne originalen. Melk av hampfrø eller cashewnøtter eller havremelk/-fløte er kanskje de aller mildeste? 

*Agar agar: Bruk oppgitt mengde som pulver. Velger du flak, trengs det mer, det står på pakken. Agar er utvunnet av rødtang og fungerer som gelatin. Alternativt kan du muligens bruke Irish moss, (jeg har ikke prøvd) – en annen type tang som ikke er bearbeidet slik agar er. Begge typer fås kjøpt i helsekostbutikker og i nettbutikker.


/!\ error getUserMedia.