Artikkel

bbilde nokrell i tomat-1

Veganeren.com er en spennende blogg, og hun som står bak, Cathrine Birkeland, er ikke mindre spennende.
Hun «oversetter» tilsynelatende så enkelt og greit de beste rettene fra den animalske mattradisjonen til de nydeligste plantebaserte versjonene.

Det er en stund siden jeg så denne oppskriften hennes på makrell i tomat uten makrell, altså nokrell i tomat, og skjønte at den antakelig var supergod.
Så skulle jeg få besøk av en god venn som digger makrell  i tomat, og gjerne spiser en boks per dag, og fant ut at nå har vi sjansen til en skikkelig autentisk sammenligningsoperasjon.
Jeg lagde nokrell i tomat nesten helt etter Veganerens oppskrift, og fikk denne tilbakemeldingen: «Den smaker virkelig akkurat som makrell i tomat, men denne er bedre! Den er rundere i smaken, og mangler den litt skarpe undertonen som kanskje skyldes tomatpureen i originalversjonen.»

Hipp hurra, sånt er så morsomt!!!
Det høres kanskje rart ut at veggiser prøver å etterligne retter fra kjøttspiserverdenen og blir hoppende glade når de får det til?! Men de fleste av oss sluttet ikke å spise kjøtt og fisk på grunn av smaken på de rettene, neida, den er jo ofte veldig god. Det er andre grunner som har fått oss til å slutte, enten de er av etisk, helsemessig eller miljømessig art. Og her er det altså et supert alternativ hvor det bare er å «check-check-check» på alle tre, og samtidig nyte et deilig pålegg som er nesten skummelt likt. Jeg lagde det enda litt mer skummelt likt, om mulig,  ved å klippe en Ovega-3 kapsel i to og klemme ut oljen, den lukten minner utrolig mye om fisk. Og så er det faktisk slik at denne vegetabilske omega-3-oljen, laget av alger, som fisken spiser, ikke trenger gå gjennom fiskens mage for at vi skal få i oss de viktige fettsyrene.

Cathrine Birkeland fortjener en egen presentasjon: Jeg merket meg ganske fort hennes engasjement og positive personlighet da jeg begynte å oppsøke ulike veganergrupper på Facebook. Hun har opprettet flere grupper der som går så det suser: «Hva slags veganmat lager du i dag», «Hva slags veganmat har barna dine spist i dag» , «Vegansk mat – spørsmål og svar» og «Veganprat». Hun har vært veganer siden 2011 og har tre veganske barn, på 2, 8 og 13 år. De har vært veganere i snart tre år. Hun forteller at det ikke er vanskelig å leve vegansk – hun lever midt i en stor vegansk familie der eksmannen, hans samboer, hennes kjæreste, bror, mor, brors kjæreste og tante alle er veganere. Jeg meldte litt med henne i forbindelse med at jeg spurte om det var OK å poste oppskriften hennes her, og da fikk jeg vite disse tingene i tillegg til et stort JA på å spre nokrellpålegget videre ut.
So here we go: 😀

NOKRELL I TOMAT – oppskrift
(Blir ca 4 dl)

85 gram soltørket tomat i olje (Et lite glass)
120 gram olje (Fra glasset med soltørka tomater pluss eventuelt litt ekstra olivenolje)
2 ss tomatpuré
1/2 boks hermetiske store hvite bønner eller kikerter (Skylt og avrent)
1 ts sukker (eller fem dråper stevia)
1 ts eplecidereddik (eller saft av sitron)
1 ark nori (= tørket tang, brukes til sushi, se bilde på Veganerens oppskrift)
salt og pepper etter smak

Riv noriarket i biter og knus det smått for eksempel med en stavmikser.
Ha alle ingrediensene i en bolle, bland dem godt og kjør noen runder med stavmikser eller i en blender med pulse-funksjon til det er passe opphakket i konsistens, akkurat slik konsistensen på makrell i tomat er.

TIPS
*
Det er ikke helt identiske oppskrifter, men de er svært like – så sjekk ut Veganerens og se om den passer deg bedre, blant annet er det mer olje og tomater i denne. Det skjedde ved en liten feiltakelse, men jeg fant ut at det var OK, likevel.

* Følger du Medical Medium sine anbefalinger? Da kan du gjerne redusere oljen så mye du føler for, erstatte sukkeret med kokossukker og bruke sitron (ikke eddik). Så er den helt innafor og omtrent likedan i smak.

 

bbilde nokrell i tomat-2

/!\ error getUserMedia.