Artikkel
Kikertomelett er et raskt, enkelt og rimelig måltid. Når du ikke aner hva du skal ha til middag, og den må lages raskt, er dette redningen. Du blir god og mett, og du har alltids et eller annet å fylle den med.
Du kan spise den som den er, eller med en god salat og sammen med for eksempel kokosris med quinoa. Det nærer og gir en metthet som varer lenge.
Barnevennlig, niste, pålegg
En slik omelett er barnevennlig med sin milde smak og knallgule farge, der dere selv bestemmer hva som skal være i. For eksempel en eller flere av disse:
Små biter av paprika, hakket oliven, løk, hvitløk, brokkoli, tomat, grønnkål, spinat, sopp, vårløk, purre, bønner, rotgrønnsaker av alle slag, soltørket tomat.
Omelett av kikertmel egner seg godt som niste og pålegg, fast nok i konsistensen til å ligge oppå en brødskive eller bare pakkes i matpapir alene, eller sammen med en salatboks.
Svart salt gir eggesmak
Det høres kanskje rart ut med en omelett av kikertmel?! Men den blir temmelig lik i smak og utseende! Spesielt om du drysser over litt svart salt (Kala Namak) til slutt. (Selges i etniske butikker og helsekostbutikker) Det er indisk steinsalt blandet med krydder, som gir en smak av egg som er helt forbløffende. Hvis du vil dempe smaken av kikertmel, og ikke vil bruke svart salt, er det bare å kjøre på med ingredienser som har smaken av umami (den tunge og fyldige og rike smaken som er fremtredende i mange animalske og røkte produkter) I denne oppskriften er det mye av dette. (Grønnsaksbuljong, røkt paprikapulver, soltørket tomat, purre.)
Jeg bruker en økologisk variant av kikertmel som kan kjøpes på helsekostbutikk eller på nettet. Det finnes også i ikke-øko-variant i rimelige og store pakninger i etniske butikker. (Kalles ofte gram flour eller chickpea flour.)
Kikertmel – ideelt til mye
Jeg har alltid en pose av dette melet stående. Det er ideelt til så mye! Når du rører det ut i vann løser det seg opp på null komma niks. Det kan brukes i brød og kaker og sauser. Det er laget av hele, tørkede kikerter som er malt og noen ganger også ristet, det inneholder ikke gluten, og er rikt på protein og fiber, i tillegg til mye magnesium, kobber, jern, mangan, vitamin B6 og folat.
Du kan ta i litt bakepulver om du vil at omeletten skal heve litt. Jeg synes ikke det er nødvendig. Den kan også stekes som to store omeletter, som fylles og foldes i to, men da er det greit med litt mer Fiberhusk i, slik at den store omeletten enkelt kan snus i pannen.
Her er noen andre gode oppskrifter på bloggen med kikertmel som viktig ingrediens:
Pakora – små middagskaker av kikertmel og hakket kål
Pizzabunn
Kikertburger med søtpotet og chili
OMELETT AV KIKERTMEL – oppskrift
(Blir fire små omeletter)
Røre:
2 dl kikertmel
3 dl vann
1/2 ts Fiberhusk (ikke nødvendig, men den blir hakket fastere)
1 ts grønnsaksbuljongpulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1 ts gurkemeie
Fyll:
2 dl purre, (det grønne,) finhakket
2 dl brokkoli, i små buketter
3 soltørkede tomater, i terninger (= 1 toppet ss)
Ved servering:
4 cherrytomater, i båter
Nykvernet pepper
Havsalt eller
Svart salt (for fremtredende eggesmak)
- Visp sammen alle ingrediensene til røren i en bolle.
- Stek det finhakkede fyllet i en panne, og sett til side når det er blitt mykt.
- Stek de fire omelettene på middels varme. Ha en firedel av fyllet oppå hver omelett rett etter at den er helt opp i stekepannen. Omelettene er ferdige når røra har stivnet på oversiden.
- Server sammen med tomatbåter, pepper og salt (evt svart salt) og for eksempel en god salat.