Artikkel
Lasagne er jo egentlig en pastarett. I denne veganske og glutenfrie lasagnen er pastaplater byttet ut mot skiver av squash som skiller lagene med tomatsaus og hvit saus.
Denne er god!
De grovmalte nøttene gir god tyggemotstand, den milde blomkålsausen med et hint av muskat står godt mot den kraftige tomatsausen med både tomatpuré og soltørkede tomater. Og basilikumkrydderet gir akkurat den middelhavsmatfølelsen du er ute etter her.
Ovnsbakte retter smaker ekstra godt nå i vinterhalvåret, de er fine å ty til når det skal inviteres til selskap, siden de kan forberedes fram til steking og settes i ovnen akkurat når det passer best. Den er også fin å ta med, dersom du vil bidra med noe sunt og vegetarisk til en middagsinvitasjon. Den kan oppbevares kaldt eller i fryser fram til den skal stekes. Lag gjerne en stor form (dobbel oppskrift), frys ned i porsjoner og du har deilige middager å ty til i travle tider.
Her er det masse næring å hente: Den hvite sausen er laget av blomkål, som stimulerer produksjonen av antistoffer og røde blodlegemer, i tillegg til å beskytte mot allergi, astma, migrene og depresjon, står det i fine ”Mat for immunforsvaret”.
Tomatsausen har paranøtter som en av sine kjøtterstattere, og denne nøtten er en av de rikeste kildene vi har til selen, en sterk antioksidant som kan bidra til å beskytte mot blant annet hjertesykdommer og kreft. Selen er et mineral det ofte kan bli for lite av, og et par, tre paranøtter per dag er det som skal til for å ordne det, sier Fedon Lindberg.
OVNSBAKT NØTTELASAGNE – oppskrift
(Fyller en ildfast form på 25X17X5 cm)
Sett stekeovnen på 190 grader
1 medium squash vaskes, kuttes av i tuppene og skjæres på langs med ostehøvel til brede, jevne og tynne skiver.
Hvit saus
2 blomkålhoder i biter
uraffinert havsalt, (hvit) malt pepper og malt muskat etter smak
1,5 – 2 dl kraft av blomkål, evt ispedd vann
Kok blomkålbitene møre i vann, og lag tomatsausen (under) mens de koker.
Hell av vannet, og spar det i en liten kopp eller mugge
Mos blomkålen glatt i en kjøkkenmaskin
Ha blomkålpureen tilbake i gryten og tilsett salt, pepper og muskat
Hell de 1,5 dl væske eller mer fra blomkålen, evt utblandet med vann om du hadde for lite, i gryta
Spe gradvis, til du synes konsistensen er passe.
Den skal være som en veldig, veldig tykk, hvit saus eller puré.
Tomatsaus
250 g paranøtter og mandler, gjerne halvt om halvt, eller bare en av delene
(mer allergivennlige om de er bløtlagt 8 timer i forkant)
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ts tørket oregano
uraffinert havsalt og pepper etter smak, omtrent én flat liten ts av hver
rapsolje til steking, noen spiseskjeer
2 ss tomatpuré
4 ss soltørkede tomater, finhakket
ca 250 g grønne, kokte linser
1 boks hakkede tomater, ca 300 g
1 ss saft av sitron
Kjør nøttene til grovhakkede biter i kjøkkenmaskin.
Ha olje i en middels varm, stor stekepanne.
Stek løk, hvitløk og oregano til løken er gyllen.
Ha i nøttene og de finhakkede soltørkede tomatene og tomatpureen
og stek videre til det er gjennomvarmt.
Ha i de kokte linsene og de hakkede tomatene og stek til alt er gjennomvarmt.
Smak til med salt, pepper og saft av sitron.
Montering:
Ha olje i bunnen av en ildfast form.
Legg et lag tomatsaus, deretter et dekke med squashskiver, deretter hvit saus.
Fortsett slik og avslutt med et lag hvit saus.
Stek til gyllen, omtrent i 35 til 40 minutter, eller mer.
Serveres med en stor og fargerik eller grønn salat.
Håper det smaker!
Ha en finfin uke:-)
Oppskriften ser kanskje litt omfattende ut, så jeg har laget en handleliste. Da blir det forhåpentlig litt mer oversiktlig og letttere å gripe an:
*Løk, 1 stor
*blomkålhoder, 2 stk medium
*hvitløk, 2 fedd
*sitron, 1 ss saft
*squash, 1 medium
*tørket oregano, 2 ts
*uraffinert havsalt
*malt pepper (gjerne hvit)
*malt muskat
*soltørkede tomater, 4 ss finhakket
*kokte, brune linser, 1 boks/ca 250 gram
*hermetiske tomater, 1 boks/300 gram
*tomatpuré, 2 ss
*olje til steking, gjerne raps, noen spiseskjeer
*paranøtter og eller mandler, 250 g totalt