Artikkel

søtpotet og nøttedipp-1
Dette gir litt følelsen av comfort food – mat å trøste seg med på dager man trenger litt oppmuntring og varme og noe som smaker på grensen til «syndig» godt. Bare fargene er til å bli i godt humør av; Den varmoransje søtpoteten sammen med det safrangule nøttesmøret 🙂

Denne retten er inspirert av en smårett de tilbyr på Café Stift på Lillehammer. Ovnsbakte poteter med hvitløksaioli. Du får et stort fat med godt stekte potetbåter, en gaffel og en dipp. Så enkelt, og så godt.

Safran
er eksklusivt – verdens dyreste krydder – og det foregår en del juks på markedet, forteller min iranske venninne Fariba. Iran er storprodusent av safran, og Fariba passer på å handle hos en seriøs forhandler, når hun er på besøk i hjemlandet. Hun forteller at mange selgere erstatter en del av det dyrebare safrankrydderet med de fine silkestråene som ligger under bladene og utenpå maiskolben. De deles i korte lengder og farges oransje. Det skal et godt trenet øye til, for å se forskjell, og bare smak og lukt kan skille dem fra den ekte varen.

Pekannøtter
er proppet med næringsstoffer. De er blant de få nøttene som visstnok ikke trengs bløtlegges for bedre næringsopptak. De høstes for det meste vilt, som betyr at selv om de ikke er økologiske er de antakelig enda sunnere enn de økologiske, fordi de har fått utvikle seg uten menneskelig innblanding.

De inneholder store mengder selen – en viktig antioksidant. Forskning viser at selen kan redusere risiko for ulike kreftsykdommer. Det er også et sentralt sporstoff i energiomsetningen. Om du ikke spiser kornprodukter, og er vegetarianer, er det få kilder til selen i vårt kosthold. Da kan det være fint med en liten håndfull paranøtter til daglig. De kan gjerne erstattes med makadamianøtter og kokosnøtter i ulike oppskrifter.

Søtpotet
er rik på kostfiber, betakaroten, komplekse karbohydrater, kalsium, protein, jern, vitamin A, vitamin C og vitamin B6.

Vil du ha snacks, men ikke akkurat dette? Sjekk ut ristet blomkål med hvitløk og chilli! Like lekkert, enkelt og godt.

OVNSBAKT SØTPOTET OG SAFRANNØTTEDIPP – oppskrift
(Til to personer)
2 bakestore søtpoteter
2 ss rapsolje
Nykvernet havsalt og pepper
1 ts tørket rosmarin

DIPP:
1,5 dl pekannøtter
1/2 ts salt
1 hvitløksfedd (- kan utelates)
2-3 ts sitron, saft av
1/2 ts safran (evt. 1/4 ts gurkemeie)
3/4 – 1 dl vann

VED SERVERING:
Noen kvaster timian

Sett ovnen på 200 grader.
Skrell og del søtpotetene i litt store biter.
Kok dem halvveis møre i en kjele, det tar ca fem – ti minutter.
Ha oljen i en stor ildfast form.
Legg potetbitene i formen, helst ikke oppå hverandre.
Kvern over salt, pepper og strø på rosmarin.

Mens potetbitene steker seg gylne og fine,
kan du lage dippen:
Stavmiks alle ingrediensene.
Smak til med saft av sitron
og reguler hvor flytende du vil ha dippen med å helle i de siste restene av  vannet,
litt etter litt.

Når søtpotetene har fått fin stekefarge, er det bare å legge over et par kvaster timian,
finne en liten skål til dippen, og en gaffel til hver.
Og nyte med verdens beste samvittighet 🙂

/!\ error getUserMedia.