Artikkel

ovnsbakt-squash-med-valnotter-og-kremet-hvitloksdressing-2

Squash med kremet hvitløksdressing er ikke den verste middagen du kan servere deg selv eller til gjester – det er ikke så krevende som det kanskje ser ut, og smaken av den varme, milde og møre squashen sammen med det litt kraftige fyllet er kjempegod. Fyllet består av hakkede valnøtter, kokte linser og grovhakkede tomater. Og oregano. Det går veldig godt sammen med den kjølige hvitløksdressingen som has på ved servering.

Dette er en rett som kan lages dagen i forveien og settes i stekeovnen for siste finnish rett før det planlagte måltidet – super selskapsmat om du liker minst mulig stress i forkant. Om du for eksempel lager denne quinoasalaten som tilbehør, kan jo den også lages i forveien.

Hvitløksdressingen er basert på tahini (sesamfrø knust til en paste, finnes ofte i «fri for»-hyllen i vanlige matbutikker). Tahini er forresten super å røre ut med olje, vann eller plantemelk, smaksette med det du ønsker og bruke til burgere, falafel eller salater. Den er ikke ulik en rømmebasert dressing, dersom du syrner den med sitronsaft. Lys tahini er mildere på smak, og asiatiske butikker har ofte bra merker. De arabiske merkene er best, sier norske Vidar som har bosatt seg i Istanbul, og driver den spennende bloggen Et kjøkken i Istanbul.

 

OVNSBAKT SQUASH MED HVITLØKSDRESSING – oppskrift
(For to til fire personer, alt etter mengde tilbehør)

Ovnsbakt squash:
1 squash
1 ss olivenolje
1/2 ts salt

Fyll:
1 ss olivenolje
1 gul løk, skrelt og grovhakket
2 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
2,5 dl valnøtter, grovhakkede (gjerne bløtlagte over natten)
1 boks GoGreen grønne, kokte linser ( = 2,5 dl kokte linser)
2 ss grønnsaksfond eller grønnsaksbuljongpulver
1/2 ts havsalt
1/4 ts pepper
1 ts oregano, tørket
6 ss tomater, grovhakkede (gjerne fra boks)

Kremet hvitløksdressing:
4 ss tahini
1 ss saft av sitron (smak til)
1 ss olje fra et glass hermetiske tomater
1 ss soltørkede tomater, hakket
1/2 – 1 ts havsalt
1 dl vann
1 fedd hvitløk, hakket

1. Sett stekeovnen på 225 grader.
2. Skyll og del squash i to på langs. Skrap ut innmaten med en skje, la det bli igjen et par cm tykt skall. Finhakk innmaten. Legg de uthulte squash-halvdelene på et stekebrett dekket med bakepapir. Pensle squashene med olje og dryss over salt. Stek midt i ovnen i 6–7 minutter
3. Surr løk i olje i to minutter, ha i hvitløk på slutten.
4. Tilsett valnøtter og linser og stek videre i tre- fire minutter
5. Tilsett grønnsaksbuljong eller-fond, squashinnmaten, salt, pepper, oregano og tomater og la det surre videre i 5 minutter.
6. Legg fyllet i squashhalvdelene og stek videre i stekeovnen, midterste rille, i omtrent fem minutter, til squashene er passe møre.
7. Ha alle ingrediensene til hvitløksdressingen i en blender eller bruk stavmikser og lag en kremet røre. (Resten av dressingen kan oppbevares i tett boks i kjøleskapet i minst fem dager.)

 Så er det bare å servere herlighetene med hvitløksdressing, (gjerne med et dryss chili- eller paprikapulver på,) og for eksempel kokt quinoa eller ris og en god salat. 

ovnsbakt-squash-med-valnotter-og-kremet-hvitloksdressing-1

/!\ error getUserMedia.