Artikkel

ovnsbakte epler-3
Moren min kom fra Sogndal, og hver høst kom mormor kjørende over fjellene østover, og hadde med seg kasser av epler. Noen ble lagret i kjelleren og fulgte med oss sammen med nistepakker og på turer langt inn i nyåret, resten ble deilig syltetøy og mos, nydelige eplekaker og tørkede epleringer. Ovnsbakte epler var det beste jeg kunne få, med vaniljesaus sammen med med de søte rosinene, de gode nøttebitene, det deilige krydderet og sausen i bunnen av formen, der søtt fra epler og sukker blandet seg med fett og kanel.

Det beste fettet vi kunne bruke var ekte smør. Det ble bare kalt Godt Smør hjemme, og Godt Smør (- jeg innbilte meg alltid det måtte skrives med store bokstaver, så godt var det -) var luksus som ikke ble brukt til hverdags. Da jeg flyttet hjemmefra brukte jeg Godt Smør i alle sammenhenger, fordi jeg var aldeles enig med den Tine-reklamen som varte en evighet, den om at Godt Smør Hever Smaken.

Så kuttet jeg ned på melkeprodukter, og da var det bare å  ta farvel med Godt Smør, og uansett hvor mye jeg prøvde å venne meg til den forholdsvis smaksnøytrale rapsoljen eller ulike typer plantemargarin, så fantes det ingen over og ingen ved siden. Helt til jeg plutselig oppdaget Coconut oil with organic buttery flavor. Som smaker mer smør enn smør! Som altså er helt på høyden med Godt Smør. Og som kan brukes i de sammenhengene der Godt Smør virkelig hever smaken. Som i bakst, på toast, til popcorn, pasta, til diverse ovnsretter og sauterte retter. Og i dette fyllet til de ovnsbakte eplene.

Jeg forklarer hvordan du kan bestille fra Iherb.com helt nederst i innlegget. Og hvis du heller vil bruke annet fett, eller bare noen spiseskjeer vann, så gjør du det, og får uansett en deilig dessert med søte, myke, krydrede, smakfulle epler.

OVNSBAKTE EPLER – oppskrift
4 porsjoner

4 epler
1,5 ss fett (for eksempel kokosolje med smørsmak, plantemargarin eller rapsolje)
1,5 ss kokossukker
1 ts kanel
1/2 ts ingefærpulver
1 ss rosiner
1 ss hakkede nøtter (for eksempel mandler eller hasselnøtter)

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme
Stikk ut kjernehusene på eplene, og skjær av en skive nederst så de står støtt, og en skive øverst, så fyllet blir liggende oppå om det ikke får plass inni eplene.
Snitt en ring i skallet rundt midltlinjen på eplene om du ikke vil at de skal sprekke under stekingen.
Sett eplene i en ildfastt form.
Rør sammen fyllet i en kopp eller bolle, og fyll det i eplene med en liten teskje.
Stek i omtrent 25 minutter, til de er møre.

Server med vaniljesaus eller nicecream eller hva med kokosis med hasselnøtter? 🙂

ovnsbakte epler-1

Tips:
Hvis du vil bestille smøret som smaker mer smør enn smør, på Iherb.com, så har jeg noen tips: Du kommer rimeligst ut dersom du velger fraktmetoden «Global mail». Da må vekten ikke overstige 1814 gram, og prisen totalt ikke bli høyere enn 350 kroner. Iherb har priser som er omtrent halvparten av prisene i en norsk helsekostbutikk, og et kjempestort utvalg i gode, økologiske produkter. Når du først har bestilt noen ganger, går det som en lek 🙂 Det er mest lønnsomt å bestille lette varer, som for eksempel teer og krydder, de små steviaflaskene og lignende.

/!\ error getUserMedia.