Artikkel

Pad Thai med kål-1

Med masse kortreiste grønnsaker kombinert med en veldig langreist oppskrift,
får du her en nydelig middag eller lunsj.

Det viktigste jeg kan si om denne, er at den smaker utrolig godt!
Det nest viktigste er at den er fantastisk sunn. Det tredjeviktigste er at den er enkel å lage. Resten – at den er lekker i fargene, at den er basert på lett tilgjengelige og rimelige ingredienser hvor de fleste kan dyrkes her i nord, at den kan varieres med masse ulike erstattere for grønnsakene som ble benyttet denne gangen, at restene med letthet kan has i en sommerrull eller vårrull (fordi de ikke er så sausete) og tas med som niste, at den er fin å lage i en stor porsjon og servere til mange, både rimelig og lettlikt og grei å tilberede god tid i forveien – alt dette greier jeg ikke å rangere. Dette er rett og slett et supert måltid 🙂

Thailand kan kunsten å balansere det søte, salte, sterke og sure opp mot hverandre, og derfor er det vel at så mange liker maten deres. Denne er en slags nasjonalrett som serveres på de fleste gatekjøkken landet over. Jeg har erstattet risnudlene med milde, stekte kålstrimler, og kjøttet/sjømaten er erstattet med bønner. Østersausen og fiskesausen er byttet ut mot en sterk og god saus som rommer alle de originale ingrediensene. Den er uten alle de kunstige tilsetningsstoffene i kjøpesausene, og røkt paprikapulver erstatter smaken av umami. Sausen er fin å løsrive herfra og bruke som woksaus eller i andre sammenhenger, om du ønsker det. Den er søt, salt, sterk og syrlig på én gang. Namnam 🙂

Helseeffekten av hodekål er blant annet høyt innhold av vitamin C – antioksidanten som fremmer jernopptaket og beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev.  Den bidrar til et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Den inneholder fytokjemikalier som har en rekke egenskaper som tilsammen forebygger kreft på flere trinn, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky hos Bama.
Ellers er det masse fint å si om det meste i denne oppskriften, fra brokkoli til spirer og gulrot, for ikke å snakke om de gode effektene av hvitløk, chili, krydder, ingefær og koriander. Her er det helse i hver bit:-)

PAD THAI MED HODEKÅL, BROKKOLI OG GULROT – oppskrift
(Til fire personer)

350 gram hodekål i strimler
1 rødløk i tynne skiver
100 gram brokkoli i små buketter

2-4 ss sesam- eller rapsolje
2 flate ts rød karripasta
300 gram kokte, skylte, avrente, store, hvite bønner (se bildet)
2 medium gulrøtter i tynne staver

200 gram (= 1 boks) bønnespirer – eller gjerne egendyrkede/ferske

Pad Thai-saus
1 medium rød chili med frø
6 medium hvitløksfedd
1 toppet ss grovhakket ingefærrot
1/4 økologisk sitron med skall
2 ss lønnesirup
2 ss sesam- eller rapsolje
2 ss vann
1 toppet ss røkt paprikapulver
1 toppet ss grønnsaksbuljongpulver

Garnityr:
Smale limebåter
Masse koriander
Syltynne skiver av en rød chili (med frø fjernet)
Knuste (i f.eks en morter) salte og ristede peanøtter

 

Start med å tørrsteke finrevet hodekål, løkstrimler og brokkolibuketter i en panne på ganske høy varme. Når kålen og løken er myk og har begynt å safte seg litt, kan blandingen has over i en stor gryte.

Det tar litt tid å steke kålen myk, og du trenger ikke røre hele tiden.
Imens du venter, kan du lage sausen:
Alle ingrediensene moses til en saus med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin.
Ha sausen over i gryten med den stekte kålen, løken og brokkolien.

Ha olje i stekepannen og gni inn den røde karripastaen slik at det blir en jevn blanding.
Stek bønner og gulrøtter til lett gylne i karri-og-oljeblandingen.
Ha deretter også disse over i den store gryten.

Bønnespirene has direkte over i gryten.
Bland det hele forsiktig sammen med for eksempel to gafler.
Gi gryten et oppkok et par minutter, til det er gjennomvarmt og mørt.

Enten kan du servere tilbehøret i små skåler ved siden av, så kan man selv bestemme hvor mye og hva man vil ha, eller du drysser over peanøttene, korianderen, chiliskivene og legger limebåtene på toppen av serveringsfatet.

Så er det bare å nyte et herremåltid 🙂

 

 

 

 

/!\ error getUserMedia.