Artikkel

 

tomatpai med blomkålbunn-4

Paibunn av blomkål og malte mandler går fint! Den blir fast og litt sprø, men mest myk i konsistensen, og rommer  både det faste og flytende paifyllet som fylles i det halvstekte skallet.
tomatpai med blomkålbunn-1

Pizzabunn av blomkål har versert en stund, og da er ikke veien så lang over til en paivariant 🙂

Jeg har fjernadoptert den smarte eggestanderstatteren av kikertmel fra Veganmisjonens «Pai med soyagrytebiter og brokkoli».

tomatpai med blomkålbunn-2

Denne er fylt med godt saltede soltørkede strimler av tomater, oliven, apargesbønner og cherrytomater. Det trengs noe nesten ramsalt å veie opp for den mektige blandingen av kikertmel og vann, som fungerer nesten slik en eggestand ville gjort: Gir proteiner, metthetsfølelse og binder fyllet sammen.

tomatpai med blomkålbunn-3

TOMATPAI MED BLOMKÅLBUNN – oppskrift
(Blir omtrent 4 porsjoner)

Paibunn:
1 blomkål (ca 500 g uten blader)
100 g mandler (gjerne bløtlagt natten over)
1 flat ts havsalt
1/2 ss Fiberhusk
2 dl plantemelk, f.eks mandelmelk

1/2 ss rå kokosnøttolje til å smøre paiformen med

Kikertmelstand:
3 dl vann
2 dl kikertmel
2 ts vegansk buljongpulver
1 ts løkpulver
1 ts bakepulver
en neve hakket bladpersille
litt chiliflak (kan sløyfes)

Paifyll:
150 g aspargesbønner
6 cherrytomater i halve deler
12 sorte oliven, stenfrie
4 toppede ss soltørkede tomater i strimler

1. Sett stekeovnen på 200 grader
2. Lag paibunnen ved å først male mandlene i en food processor, deretter ha oppi blomkålbuketter, Fiberhusk, salt og plantemelk.
3. Smør en ildfast form med olje, trykk deigen jevnt ut i bunn og opp langs kantene.
4. Stek paibunnen på midterste rille i 15 minutter.
5. Visp sammen alle ingrediensene til kikertmelstanden.
6. Sett det halvstekte paiskallet på kjøkkenbenken, og fyll i aspargesbønner.
7. Hell kikertmelstanden i paiskallet.
8. Legg i de halve cherrytomatene, olivenene og strimlene av soltørket tomat.
9. Stek videre i omtrent 30 minutter, til kikertmelblandingen har stivnet. Den virker veldig tyntflytende med det samme, men den blir fast under steking.

Nytes best rett fra ovnen, for eksempel med en råkostsalat med innslag av nyplukkede løvetannblader 🙂

 

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.