Artikkel

Er du også i den kategorien som savner parmesan helt sinnsykt mye, etter at du, av en eller annen grunn sluttet med melkeprodukter? Jeg gjør det i grunnen ikke, men i det siste har ikke mindre enn to venner sagt akkurat det, og at hadde det ikke vært for suget etter parmesan, ville det ikke vært noe problem å leve uten ost. Gi denne versjonen en sjanse, og se om livet blir litt bedre igjen!

Den smaker salt med et godt hint av hvitløk og basilikum, den har en lett krønsj og samtidig en saftig konsistens av de halvveis moste pinjekjernene. Den passer ypperlig der du ellers ville gitt retten et dryss med parmesan: Strø den over salaten, pastaretten, suppen, bakverket eller pizzaen. Den gjør seg godt alle steder der tomater er involvert, også på brødskiva.

Fargen blir såpass mørk på grunn av en raus dose basilikum. Jeg synes basilikumen passer veldig bra sammen med hvitløken og bidrar til den kraftige smaken, som jo tynnes litt ut når den fordeles utover en rett. Om du vil ha en versjon som ligner mer, kan du minke mengden basilikum og få en desto lysere farge.

Det er en annen oppskrift her på bloggen med vegansk parmesan. Den inneholder næringsgjær, som bidrar til en ostete smak. Jeg har sluttet å bruke næringsgjær, da den inneholder MSG, som mye tyder på at ikke er bra å innta. Alt er i forandring, vi lærer noe nytt hele tiden, og Sannheten med stor S er ikke alltid like enkel å få øye på eller forholde seg til. (Så jo, det tok litt tid før jeg valgte/klarte å droppe bruk av næringsgjær.)

PARMESAN AV PINJEKJERNER, BASILIKUM OG HVITLØK – oppskrift
(Blir ca en halv deciliter)

2 ss pinjekjerner, rå og usaltede
1/2 ts salt
1 ts basilikum, tørket
1 hvitløksfedd

Skrell hvitløksfeddet og ha alle ingrediensene i en morter.
Du trenger ikke så mye bearbeiding før hvitløken er knust og alt er godt blandet. Det er bare fint at det er igjen noen grovere biter av pinjekjernene, de bidrar til den litt kornete konsistensen med tyggemotstand.

 

/!\ error getUserMedia.