Artikkel
Sammen med en frisk og god salat er dette en mettende og deilig middagsrett.
Det sies at de fleste middager sjelden tar mer enn tretti minutter å lage.
Denne ser kanskje litt innviklet ut, men det som trengs er bare tre kjeler på komfyren samtidig. Som gjør mesteparten av jobben selv. En til lasagneplatene, en til linsene og en til tomatsausen.
Og så går det an å ta diverse snarveier, med et glass ferdig salsa og frossen spinat.
Det kan sies mye om linser, som finnes i mange varianter. www.urtekram.dk, som har mange spennende økologiske tørrvarer, skriver omtrent slik utenpå posen med røde linser: ”Linser er omsorgsmat. En klassiker litt i stil med en gammeldags mormor. Bløt, fyldig og ikke så lett å bli uvenn med. Gir suppen en kremet konsistens, og er ikke til å komme forbi om du liker indisk dhal.”
De er fine fordi de er så raske å tilberede. Trengs ikke bløtlegging i timesvis først, det er bare å koke dem på svak varme i omtrent tyve minutter. De er veldig fine å spire. Da blir de blir sprø i konsistensen, og smaker godt.
Linser har høyt innhold av protein og kostfiber. De gir stabilt blodsukker, og er en god kilde til kalium, jern og magnesium. Det er ikke alle som greier å fordøye linser like godt, tror det er litt av samme problematikk som for gluten, at proteinet ikke så lett brytes ned. Bløtlegges de først, er de lettere fordøyelige.
Inspirasjonen til oppskriften er hentet fra www.honningcentralen.no De har diverse lekre matoppskrifter og fine bilder.
Da er det vel bare å sette i gang? Om mindre enn tretti minutter er middagen klar 😉
PASTARULLER MED LINSER OG TOMATSAUS – oppskrift
(Til 4 personer)
Linsene:
2,5 dl røde linser skylles og kokes møre i 7,5 dl vann og
½ ts havsalt
1 ts malt spisskum
½ ts malt ingefær
2 ss Pofiber (fra www.semper.se) eller potetmosflak røres inn til slutt
Tomatsausen:
4 store tomater
1 middels løk
1 grønn paprika
2 fedd knust hvitløk
½ ss sitronsaft (eller litt mer)
½ ts salt
½ ts chilipulver (smak deg frem))
50 gram hakket spinat (tilsvarer fem frosne ”puter” fra pose)
Tomatsausnarveien:
Et lite glass medium sterk tacosaus – Santa Maria har en god, økologisk type
Garnityr:
En håndfull skånsomt ristede pinjekjerner
Lasagneplatene:
8 plater kokes i lettsaltet vann til de er møre, omtrent ti minutter.
Skylles deretter i kaldt vann og legges på et kjøkkenhåndkle så vannet kan forsvinne.
Drysses lett med salt, så blir de enda mindre fuktige og lettere å håndtere.
Deles så i to på tvers.
Kok linsene, og tilsett potetmosflak eller Pofiber slik at det blir en ganske fast masse som er lett å fylle i lasagneplatene.
Kok inn tomatsausen så væsken fordamper og den blir ganske fyldig. Ha i nok chili og sitronsaft til at den blir ganske kraftig i smaken. Det passer godt til de milde linsene.
Legg litt linsefyll med en smal strime tomatsaus på hver lasagneplatehalvdel , rull sammen og legg med skjøten ned på et serveringsfat. Når alle rullene er ferdige, legges resten av linsene og sausen på toppen. Strø over ristede pinjekjerner og spis med en fargerik og stor salat.
Fatet kan eventuelt dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen på svak varme til alt er klart.
Ha en finfin uke 🙂