Artikkel

Cupcake er muligens et riktigere navn, men iskakemuffins er kulere, og dessuten var det ikke min idé hverken med navn eller kakesort eller utvikling av oppskriften, men derimot kommer alt fra min gode venninne Pia.

Cashewnøtter omskapt til iskrem har vi begge smakt, og det smaker som den nydeligste kumelksis: Fyldig, smakfull og med helt riktig konsistens. Å ha slik is som fyll i en kake, føltes ikke feil i det hele tatt.

Vi har også smakt flere av oppskriftene til Ellen Fisher, og hun lager masse godt! Dette er en versjon som er inspirert av en av hennes kaker.

Sammen med det doble kremete islaget er det en bunn i to lag, som har krønsj fra kokosflak.
Servert med raus fargeklatt jordbærsaus kan de nytes som dessert eller på kakebordet, og til hverdags (den ligger i fryseren og er klar når du er det).  Iskakemuffins er dessuten fine å ta med/servere til fest, fordi de kan lages lang tid i forveien.

Selv om dette ble en ti-trinns-fremgangsmåte i oppskriften, og den består av både bunn, fyll og saus, så fortvil ikke. Disse kakene er enkle å lage, og du slipper å steke dem!

PIAS ISKAKEMUFFINS – oppskrift
(Blir 6 cupcakes i størrelse amerikanske muffinsformer. Og litt ekstra fyll for en liten porsjon ren cashewis)

Fyll:
2,5 deciliter rå, usaltede cashewnøtter
7-8 medjouldadler
Cirka 2,5 til 3 deciliter vann
3 teskjeer sitronsaft
1/2 teskje vaniljepulver

Bunn:
10 medjouldadler
2,5 deciliter havregryn (velg glutenfrie om du vil ha en glutenfri kake)
1,2 deciliter kokosflak
2 spiseskjeer kokossukker
1 -2 spiseskjeer vann
1 liten klype havsalt

Jordbærsaus:
300 gram (frosne) jordbær
3 spiseskjeer kokossukker

 

1. Bløtlegg cashewnøtter i omtrent 8 timer eller kok dem møre i ti minutter.

2. Ha alle ingredienser til fyllet i en food processor eller blender  og miks til glatt konsistens. (Husk å ta ut daddelstenene)
Juster med vann, tilsett litt om gangen slik at det akkurat blir nok til at knivene går rundt. Sett røren i fryseren.

3. Bland alle ingrediensene til bunnen i en food processor, ikke for lenge, slik at den bevarer krønsj fra kokosflakene. Ha i nok vann (tilsett en spiseskje om gangen) til at du kan klemme deigen sammen til kuler. (Husk å fjerne stener fra dadlene her, også)

4. Del bunnen i 12 like store emner. Trill kuler av seks av dem, klem dem flate mellom hendene (samme omkrets som muffinsformene) og legg dem i seks store muffinsformer (amerikansk type former).

5. Fordel en tredel av fyllet mellom de seks muffinsformene, oppå bunnene.

6. Trill seks kuler av resten av bunnen, klem flate mellom hendene som sist, og legg dem på de fylte muffinsformene, som lag nummer to.

7. Fordel det meste av fyllet som er igjen mellom de seks formene. Dette laget kan være høyere enn den nederste laget, slik at det når et godt stykke opp langs kanten. (Det vil bli noe til overs, omtrent en deciliter, som kan fryses og brukes som ren cashewis.)

8. For best iskonsistens: La muffinsene stå omtrent fem timer i fryseren (avhengig av type fryser) før servering.
Har du en veldig kald fryser, kan de tine litt, (kanskje tyve minutter?) i romtemperatur før de spises.

9. Jordbærsaus: La jordbærene tine litt før de has i blender eller food processor og kjøres til puré sammen med søtning.

10. Gi eventuelt muffinsene et lite dryss med kakao- eller carobpulver gjennom en tesil rett før servering.

Tips:
* Setter du muffinsene i et muffinsbrett er de enkle å jobbe med og flytte inn og ut av fryser. Det er mulig du må bruke litt vennlig makt for at de skal skjønne at de skal tilpasse seg størrelsen på muffinsmålene på brettet 😉

* Kokosflak og medjouldadler selges i vanlige dagligvarebutikker, asiatiske butikker og helsekostbutikker.
Medjouldadler er omtrent tre ganger så store som «vanlige» dadler, så du bør gange opp med tre om du velger en annen type enn medjoul.  Medjouldadler er oftest mykere enn andre dadler vi får kjøpt her, som betyr at de blander seg fint med nøttene  uten at det blir klumper. Så de anbefales 🙂

* Smak til med mengde søtning utfra hvem det skal serveres til – kanskje vil du bruke mer enn oppgitt her. De fleste har vent seg til veldig søte smaker, spesielt om de er vant til kaker med raffinert hvitt sukker.

* Iskakemuffinsene har lang holdbarhet i fryser. Pakkes de i tett emballasje, slipper de å ta til seg lukt fra andre matvarer, og de holder lenger.

PS: Blir du med på påskeretreat i Hemsedal med yoga og matlagingskurs? Jeg står for matkursingen, og dyktige yogalærer Ragnar Grøn står for resten av konseptet med tilrettelagt yoga- og meditasjonsundervisning. Påmeldingsfristen nærmer seg – den er 1. mars!
Her kan du lese mer om opplegget.

/!\ error getUserMedia.