Artikkel

Ja, det er mulig å lage deilig ostefri pizza med ganske sprø bunn, uten gluten 🙂

De gamle vikingene spiste heller ikke ost på sin pizzavariant, som de kalte ”braudtallik” – brødtallerken. Den laget de visstnok ved å ta sammalt mel, blande det med litt saltvann fra sjøkanten, bre deigen utover en het bålstein så den ble stekt, og kanskje legge en liten fisk oppå.

Denne enkle og gode bunnen er forstekt og laget på mandelmel overdrysset med sesamfrø. Dermed blir det proteinrikt, mettende, smakfullt og med sprø konsistens.

Fyllet er bare et forslag, kluet er vel bare en tomatsaus i bunnen, deretter et knippe lett forvellede, stekte eller ubehandlede råvarer du liker, sammen med salt og de typiske pizzaurtene.

Ideen til toppingen hentet jeg fra en oppskrift på ”hvit pizza” i et Kamille-blad. Den ble hvit tvers igjennom, på grunn av hvetemelsbunnen toppet med skivede poteter vendt i olje og urter. Her har en halv skivet potet havnet som pynt og smaksetter på toppen. Jo lenger den steker, jo nærmere potetgull kommer du, og det er godt uansett. Da begynner den å ligne litt på taco-pizza, med dens sprø maischips.

De soltørkede tomatene i fyllet gjør at vi trigger umami, ”den femte smak” ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Smaksstoffene i proteiner fra kjøtt og alger gir denne smaken. Den finnes også i noen få grønnsaker, deriblant frøene i soltørkede tomater, leste jeg et sted.

Mandelmel har mange helsefordeler: Det inneholder masse protein, veldig lite karbohydrater, en god del sunt fett og ganske mye kostfiber. Mandler er i tillegg basedannende og glutenfrie. Mandelmel selges hos en del helsekostbutikker, leverandør er Funksjonell mat, eller du kan lage ditt eget ved å male mandler i food processor eller på kvern. Du kan eventuelt lage mandelmelk først, og bruke resten i deigen. (Mandelmelk lager du ved å tilsette vann samtidig som du kjører det i mikseren. Tilsett bittelitt salt, vaniljepulver og eventuelt noe å søte det med, sil fra, og du har en kjempegod og næringsrik drikk som kan brukes til alt fra baking til müsli og som tørstedrikk.)

 

PIZZA MED TYNN OG SPRØ BUNN – oppskrift
(Til to personer)

Sett stekeovnen på 200 grader

Bunn. Bland sammen:
1,5 dl vann
2 ss rapsolje
½ ts salt
½ ss fiberhusk
4 toppede ss mandelmel

Den våte deigen strykes med slikkepott tynt og jevnt utover bakepapirkledt stekeplate, så:

1 – 2 ss sesamfrø strøs over bunnen, før den stekes i 15 minutter, til lysegyllenbrun oppå og sprø langs kanten.

Fyll:
10 ss ferdig tomatsaus/pastasaus/pizzasaus/salsasaus/tacosaus
(Strykes over ferdigstekt bunn)

Deretter for eksempel:
10 stk oliven, grovt hakket
5 dl finhakket purre eller andre grønnsaker du liker, blomkål er også godt
2,5 dl brokkoli eller romanesco i små buketter
3 ss soltørket tomat i olje i biter
1 dl valnøtter, grovt hakket
1 ts urtesalt

Fyllet stekes lett i panne før det bres over tomatsausen

1/2 – 1 potet, skåret i tynne skiver med for eksempel ostehøvel
legges ut over fyllet, pensles med olivenolje, og krydres med
basilikum
timian
oregano
Eller annet godt pizzakrydder

Stek i omtrent 25 minutter

Da er det klart for en deilig, sunn og god pizzaopplevelse, med eller uten salat 🙂

 

 

/!\ error getUserMedia.