Artikkel

Disse knekkebrødene finnes i et utall varianter, og er i ferd med å spre seg overalt. Inn i syklubber, venninnegjenger og med e-poster på ulike arbeidsplasser. De er liksom litt utenom det vanlige, samtidig mat som nesten alle liker, og som kan brukes til masse!

De er fine å bryte i småbiter og ha over salat, de kan spises med pålegg til frokost og lunsj, eller som tilbehør til for eksempel en salat, suppemiddag eller gryterett. Gode med pesto på, eller guacamole eller hummus. Fine å ha med som niste og fine som mellommåltid.

De kan lages med nesten hva som helst av de ulike melsortene, bare pass på å få med noe mel med bindingsevne i seg, som for eksempel soya- eller rismel, jyttemel, hirse, quinoa, bokhvete. De kan pyntes med ulike frøblandinger på toppen, eller vi kan gjemme alle frøene inni dem (solsikkekjerner, gresskarfrø og sesamfrø er fine å ha i og/eller oppå.)

Den originale oppskriften fant jeg i Kristinas kokebok, av Kristina Samsing. Den er med vanlig mel og skulle kjevles ut. Her er en glutenfri, lettlaget lavkarbovariant:

KNEKKEBRØD – oppskrift
(Blir to stekebrett)
Sett ovnen på 220 grader, eller 180 med varmluft.

4 dl vann
0,5 dl rapsolje
1 strøken ts havsalt
0,5 dl knuste eller hele linfrø
1,5 dl gresskarkjerner
2 dl quinoaflak
1 dl bokhveteflak
1 dl Jyttemel av typen Fibra teff

Bland alle ingrediensene sammen. Deigen blir løs, nesten som grøt i konsistens. Smaksett eventuelt med 2 ts karve, eller noen spiseskjeer soltørket tomat i biter og noen teskjeer provencalske urter.

Garnityr:
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl sesamfrø
Omtrent 1 ts urtesalt eller flaksalt

Strykes med slikkepott ut over to bakepapirkledte stekeplater. Reguler eventuelt deigen med litt mer vann dersom den er litt for uhåndterlig når den skal strykes ut. Strø over frø og salt. Rut opp med siden av slikkepotten, for eksempel fem remser hver vei. Stekes til gyllenbrune, midt i ovnen, omtrent 20- 30 minutter. Etterstek eventuelt på 100 grader på rist med ovnsdøren litt på klem til de er blitt sprø.

/!\ error getUserMedia.