Artikkel

Quinoasalat kan lages i et utall versjoner, de milde og proteinrike frøene passer inn overalt. Quinoa, kalt indianernes gull, blir stadig lettere tilgjengelig, nå dyrkes det sågar i Norge, og man får kjøpt det i flere dagligvarebutikker i tillegg til helsekostbutikker og på nett.

Quinoa er frøene til en urt fra Sør-Amerika, og de finnes blant annet som brune, svarte og røde. De har et høyt næringsinnhold, er en like fullgod proteinkilde som melk, og har store mengder fosfor, jern, magnesium og sink. De er ganske nøytrale på smak, og egner seg spesielt godt sammen med sterkt krydrede retter. Brukes omtrent som ris, både som tilbehør til middagsretter, for eksempel indiske chana masala, i salater eller ingrediens i bakverk,som denne pizzabunnen av søtpotet og quinoa.

Quinoa er rask å tilberede: Skal bare skylles litt i lunkent vann for å fjerne bitteremner som sitter i skallet, deretter kokes i dobbel mengde vann i 15-20 minutter. De sveller til tre ganger sin egen størrelse når de er kokt. (Jeg holder sikten såvidt under rennende vann før jeg har oppi frøene, da er det færre som forsvinner ned i utslagsvasken.)

LUN QUINOASALAT – oppskrift
(4 porsjoner)

Ca 5 dl quinoa, kokt (Her er brukt sorte frø – ta det du har)
2,5 dl finhakket purre
1-2 finhakkede hvitløksfedd
10 plomme- eller cherrytomater, delt i to
1 boks ( ca 200 gram) skylte, kokte kikerter
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
(Himalaya-)salt og pepper etter smak

  1. 1. Mens du koker opp 3 dl vann kan du helle 1,5 dl quinoa i en fin sikt og skylle frøene under lunkent vann. Ha quinoaen i vannet, la koke under lokk på svak varme i omtrent ti minutter før du salter (da sveller frøene bedre). La koke i omtrent 15 – 20 minutter totalt.
    2. Ha olje, sitronsaft, salt, pepper og hakket hvitløk i en salatbolle og rør godt før du blander inn resten av ingrediensene. Og vips, så er et proteinrikt og sunt måltid klart!

Salaten blir deilig lun og småvarm om man serverer den rett etter at quinoaen er ferdigkokt.

 

 

 

/!\ error getUserMedia.