Artikkel

bilde quinoasalat med lønnesirupglaserte nøtter-1

Quinoasalat er fullgod middag, en super salat og fin å ta med som niste.
De små frøene inneholder omtrent femten prosent protein, og proteinsammensetningen er på høyde med animalske matvarer.

Hvis du vegrer deg for å gå over til å spise rent plantebasert fordi du frykter proteinmangel, eller vil erstatte noen av kjøtt- og fiskemåltidene med vegetarmat, er quinoa superenkel erstatter (i tillegg til hampfrø og soyabønner, som også gir fullverdig protein). Den selges i de vanlige matvarebutikkene, og dyrkes nå flere steder i Norge. Opprinnelig kommer denne spinatens fetter og svært frøfylte planten fra Sør-Amerika. Den ble kalt indianernes gull, på grunn av det høye næringsinnholdet. Her kan du lese mer om superfrøet – Heramb gård i Ringsaker er en av de norske nydyrkerne.

Den er en fin erstatter for ris, den tredobles i mengde etter koking eller spiring, og trenger bare et kvarters koketid. Enten du går for kokt eller spiret variant, har de små, glutenfrie frøene en krispy tekstur, og smaken er såpass mild at den passer sammen med det meste.
Den finnes i ulike typer og farger, her har jeg brukt den kremhvite.

Serverer du salaten sammen med sprø biter av ristede hasselnøtter, saltet og glasert i lønnesirup, blir det ikke akkurat verre, hverken smaksmessig eller ernæringsmessig. I salaten er det en klassisk vinaigrette, og smaken av litt syrlig sitron sammen med det søte og salte er helt OK 😉

Her er noen andre oppskrifter med quinoa: Kokosris med quinoa , Pizzabunn med søtpotet og quinoa .

QUINOASALAT MED LØNNESIRUPGLASERTE HASSELNØTTER – OPPSKRIFT
(1 porsjon salat og nøtter til 3-4 porsjoner, men ikke nødvendigvis 😉 )

3 dl hasselnøtter, grovhakket
3/4 – 1 ts havsalt
3 ss lønnesirup

1 dl quinoa, tørre frø
1/4 rødløk medium stor, finhakket
1 håndfull salatblader, hakket

Vinaigrette
1 ss saft av sitron
2,5 – 3 ss olivenolje
1/2 ts Dijon-sennep
salt og pepper etter smak

Sett stekeovnen på 180 grader.
Sett  quinoa til koking etter anvisning på pakken.
Grovhakk hasselnøttene.
Ha nøttene i en bolle og bland godt inn lønnesirup og salt.
Stryk blandingen jevnt utover en bakepapirkledd stekeplate.
Stek nøttene litt oppe i ovnen til lysebrune, omtrent fem minutter.

Bland dressingen godt i en bolle stor nok til å romme resten av salaten.
Bland inn den ferdige quinoaen, finhakket rødløk og salatbladene.
Anrett på tallerken(er) med et dryss av hasselnøtter.

Tips:
*Nøttene blir sprø i løpet av de neste tyve minuttene etter steking. Kanskje må de knekkes litt fra hverandre. Resten av nøttene er fine som snacks, fine på tur, fine til kommende salater, fine som gave, fine på desserter, fine nesten når som helst og hvor som helst. De holder seg lenge.

*Salatbladene mine denne gangen var løvetannblader. De er flotte i denne smaksrike salaten, den bittelitt bitre undertonen forsvinner, og så har de antakelig mer næringsstoffer enn de fleste andre salater kan oppvise. Her på eminente Urtekilden kan du lese mer om hvor fin løvetann er som mat.

*Om du bløtlegger quinoa natten over, og deretter lar frøene ligge i en sil de neste fire timene, har du spirede quinoafrø som passer akkurat like godt i denne salaten. De får små haler som viser at spireprosessen har begynt, smaken og konsistensen er temmelig lik den kokte varianten, mens næringsinnholdet er betydelig høyere.

God middag 🙂

 

 

 

/!\ error getUserMedia.