Artikkel

Carpaccio lages vanligvis av tynne skiver rått kjøtt eller fisk, men ikke desto mindre så finnes denne varianten med rødbeter.  Kokebokforfatter Gøril Wiker har en oppskrift til inspirasjon, likeledes ligger det en rå versjon av tynne rødbeteskiver stenket med sitronsaft på den inspirerende bloggen www.veganmisjonen.blogspot.com

Rødbetecarpaccio passer fint som tilbehør til annen mat, på et koldtbord, når du skal ha med et bidrag til felles matbord, som forrett, enten porsjonert eller på et stort fat.

Rødbeten er kortreist miljømat, fargesterk, sunn og vakker (inni, da…). Men jeg synes ofte det er litt tiltak å sette i gang. Rødbetene skal koke leeenge, rundt halvannen time. De kommer som oftest ferdig vasket, så en kan jo ikke klage på at det er styr, heller. Og mens de koker gjør man jo noe annet. Man skal bare innstille seg på at det tar litt tid. Og så skal de skrelles , bloddryppende og lunkne. Da bør de ikke dryppe på steder du ikke har spesielt lyst å ha merker som vanskelig går av, som på klær eller skjærebrett….. Skallet går lettest av før de har kjølnet. Og den enkleste måten er å gni av skallet med papirhåndkle/tørkerull. Og skjære av ”hale” og topp til slutt. Hvis du skjærer i dem før eller under kokingen, forblør de, og blir til blasse og kjedelige utgaver.

Rødbeter er brukt som mat og medisin siden tidenes morgen. Dens enestående innhold av mineraler og fytokjemikalier beskytter mot infeksjoner, styrker opptaket av oksygen til cellene og behandler ubalanser i blodet, leveren og immunsystemet. Produksjonen av røde blodlegemer stimuleres. Rødbete kan få kreftceller til å normaliseres eller dø, fordi hastigheten på celleåndedrettet er endret, skriver Kirsten Hartvig i ”Mat for immunforsvaret”.

Så da er det vel bare å sette i gang? Lag gjerne en stor porsjon, den holder seg noen dager i kjøleskapet og er fin å ta frem når du er småsulten.

OPPSKRIFT RØDBETECARPACCIO

1 rødbete per person koker til mør, omtrent halvannen time
1 liten håndfull ruccolablader per rødbete
Litt finhakket løk
Ristede pinjekjerner
Balsamicoeddik (Coop har en nydelig øko-variant)
Havsalt eller Himalaya-salt, grovt

Legg ubehandlede rødbeter i kjele og kok opp med vann. (Ikke skjær eller skrell dem, da forblør de mens de koker).
Anrett salatblader på et stort fat eller tallerkene(er). Ruccola passer godt, sennepssmaken i salatbladene utfyller den søtlige rødbetesmaken.
Hakk løk, enten vanlig kepaløk eller den mildere rødløken og beregn omtrent en toppet spiseskje per rødbete.
Rist pinjekjerner lys brune på middels varme i stekepanne. Rør mens de ristes, de blir lett svidd.

Ta av skallet på de ferdigkokte rødbetene. Det går ganske greit å gni av det meste med papir. Skjær dem i tynne skiver og anrett oppå salaten. Strø over hakket løk, pinjekjerner, balsamicoeddik og kvern over grovt Himalaya-salt eller havsalt rett før servering.

(Balsamicoeddiken er ikke basedannende, den kan eventuelt erstattes med en blanding av to deler olivenolje og en del sitronsaft.)

Rødbetecarpaccioen smaker godt både lun og kald.

Velbekomme!

/!\ error getUserMedia.