Artikkel

 

 

 

Da jeg intervjuet Fedon Lindberg for noen uker siden, siterte han Michael Pollan, som har gitt ut flere bøker om mat og helse, blant annet ”In defense of food”, som også er oversatt til norsk.

Pollan sier at egentlig handler hele helsematprosjektet om tre grunnregler:

1: Eat food (underforstått ikke junkfood)
2: Mainly plants
3: Not too much

(Og ikke bare kroppen vår, men alt liv, inkludert miljøet, vil jo ha godt av det.)

Fedon mener at ”fem om dagen” er altfor lite i et helseperspektiv. Ti om dagen bør vi ha, sier han. Hver av porsjonene på hundre gram. Og bare to av dem bør være frukt. Han forteller at japanerne og grekerne (de sistnevnte frem til 1940) er og var blant de lengstlevende i verden. Og der spises det masse grønnsaker, ikke ihjelkokt eller stekt, for det meste rå og lett woket, slik at det meste av næringsinnholdet er intakt.

Hvis vi ser litt på næringsinnholdet i denne desserten, så er den kanskje for en superdessert å regne?

Hampfrøene har eksepsjonelt høyt næringsinnhold. De inneholder 35 prosent protein og 18 prosent fett i form av næringsrik olje.
Hampfrø er supert for oss som ikke spiser kjøtt, for de er en fullgod proteinerstatning. De er svært rike på protein sammenliknet med kjøtt og inneholder alle de 20 aminosyrene, inkludert de 9 essensielle. Aminosyrer er viktig for kroppen fordi de er byggesteiner i proteiner.
De er rike på umettet fett og de essensielle fettsyrene omega-3 ,-6 og -9.
Og de inneholder en rekke mineraler som kalsium, kalium, fosfor og  jern og vitaminer  som vitamin B og C.

Gojibærene er i følge www.sanabona.no muligens den mest næringsrike frukten på jorden. (Jeg går ut fra at da regnes bær og frukt under ett.) Det er spesielt viktig at de er økologiske, ellers kan de være fulle av sprøytemiddelrester.

Kakao har vært nevnt her før, det inneholder visst over trehundre ulike næringsstoffer.

Inspirerende video om meningen med det hele
Og før vi tar oppskriften må jeg tipse om en spennende video på et nettsted. Den handler om en dame med så langt fremskreden kreft at alle indre organer hadde kollapset og hun lå i koma. Hun var ved bevissthet i de døgnene hun lå i koma, og forteller en sterk historie om hva hun opplevde på den “andre siden”. Hun valgte å komme tilbake til jorden og fullføre sin livsoppgave, og etter noen få dager var hun helt frisk fra kreften. Det skjedde i 2005, og hun har ikke hatt tilbakefall. Mat betyr vel noe i helsesammenheng, men jammen er det andre krefter med som har sterkere innvirkning enn gojibær og hampfrø 🙂

Anita Moorjani heter hun som ble mirakuløst frisk, og her på YouTube er den fine videoen. Den tar 46 minutter, og er verdt det! http://www.youtube.com/watch?v=tjLouLHH-_I&feature=player_embedded

Så det jeg egentlig skulle skrive:

RÅ BANANSPLITT – oppskrift
(To porsjoner)

2 middels store bananer
1 stort eple

Sjokoladesaus:
2 ss kokosolje
5 bløtlagte dadler
2 ss kakaopulver
2 ss pinjekjerner
½ ss lønnesirup
½ dl rismelk

Tilbehør:
hampfrø
gojibær
pecannøtter

Lag sjokoladesausen først ved å mikse alle ingrediensene til en glattest mulig saus.
(Hvis du heller kokende vann over dadlene,  er de bløte nok etter omrent en halvtime, kanskje mindre.) Del bananene på langs. Legg de to halvdelene på hver sin tallerken og garner med saus og tilbehør.

Rett før servering skrelles og finrives eplet på et råkostjern, og formes til to små kuler med skje. Legg eplekulene sammen med bananene. Ha på mer saus og frø og nøtter og spis med en gang – før eplet begynner å bli brunt 😉

/!\ error getUserMedia.