Artikkel

Rå mangokake

Sunt, enkelt, lekkert, godt!
Det sunneste med denne kaken er alle nøttene og mandlene i bunnen av kaken. Det er plass til mange gode fettsyrer, mineraler og antioksidanter i den halve kiloen mandel- og nøttemel. Og i kokosfettet som binder melet sammen og bidrar til at kaken får et eksotisk preg. Og i granateplekjernene, som er fulle av de basedannende mineralene magnesium og kalsium, sunne fettsyrer og C-vitamin. Og siden kaken er uten sukker og melkeprodukter og er ustekt, kan den virkelig spises med god samvittighet.

Det tar ikke lange tiden å lage den, den ser god ut, og så smaker den godt. En venninne skulle teste den ut for første gang, og har et veldig tradisjonelt syn på hvordan de gode kakene skal smake: Mektig, søtt, tungt og kalorifylt. Etter å forsiktig ha tygget seg gjennom en liten bit, for deretter å lene seg litt mer avslappet tilbake i sofaen mens hun prøvde igjen med en litt større, var hennes konklusjon at den smakte omtrent slik, likevel.

Rå mangokake med nøttebunn

Bunn:
250 gram mandler
250 gram hasselnøtter
8 dadler
2 ss rapsolje, romtemperert
2 ss kokosolje, romtemperert

Fyll:
1 stor, moden mango
1 ts Agar-agar (Vegetarianernes svar på gelatin, utvunnet av havalger)
2 ss kokende vann
2 dl soyafløte som kan vispes til krem (Det finnes en god, økologisk type kalt Soyatoo fra www.tofutown.com )

Pynt:
1 moden mango
en håndfyll physalis
½ granateple (frøene)

Finmal nøtter og mandler i food prosessor. Ta ut stenene av dadlene og del dem i fire før de has sammen med mandelmelet i food prosessoren. Så has rapsoljen i, litt etter litt, og til slutt kokosfettet, mens maskinen går. Det bør ikke være for kaldt, da er det vanskelig å blande det helt inn i deigen. Når deigen er ferdig skal den være litt tung og grynete på samme tid, og når den klappes ut i en springform, skal den kunne presses godt sammen, for eksempel med en hard slikkepott. Om den ikke virker tung nok i konsistensen, kan du ha i litt mer olje fra raps eller kokos. (Rapsoljen gir en nøytral smak, kokosfettet gir en mer fremtredende smak jo mer man bruker.)

Sett springformen i kjøleskapet så bunnen blir hard mens oljene stivner og lag fyllet:

Mos en skrelt mango i food prosessoren og tilsett soyafløten under ytterligere omrøring i maskinen. Kok opp en liten skvett vann og rør inn en teskje Agar-agar før det røres inn i soyafløte- mango- og nøtteblandingen. Kremen får en litt tykk konsistens når den er ferdigmikset i prosessoren, ikke helt ulikt vispet kremfløte.
Smør fyllet utover kakebunnen, og pynt med skiver av mango, physalis og granateplekjerner. Tar du på mange granateplekjerner blir det penere å se på, da synes ikke saften fra frøene som har en tendens til å renne litt i sine egne småveier på kaken. (Eller la frøene stå og renne litt av seg i en sikt først.)

/!\ error getUserMedia.