Artikkel

Dette er en ”voksenkake”. Litt tung, mektig, full av smak. Malte nøtter og mandler utgjør mesteparten av bunnen, den knudrete konsistensen er nok ikke barnas favoritt. Den rå sjokoladen laget av ordentlig kakaomasse og kakaosmør gir luksusfølelse for oss voksne, mens den milde og søte sjokoladesmaken som barn (og vi voksne, også) er blitt vant til, mangler.

”Er dette en vegetarkake?” kommenterte 7-årige Jesper litt undrende og ganske skeptisk. Og jeg kunne bekrefte at på en måte er den det, siden den ikke inneholder noen produkter fra dyr. ”Neste gang må du kutte ut kokos og ha i mye mer sukker”, var 9-årige Simens bastante dom. Vi hadde grillpause under familiedugnaden med seks voksne og sju barn fra fire til tolv. Bare tolvåringen spiste opp stykket sitt. Til gjengjeld tok de voksne flere stykker, i alle fall etter å ha blitt fortalt hva den inneholdt av sunne godsaker.

Det er en fin påminnelse med slike tilbakemeldinger. Denne maten ER sær, annerledes. Det krever kunnskap om hvorfor vi skal spise sånn. Det krever vilje til endring i en tilværelse som er fylt til randen av den smakfulle og til dels vanedannende maten full av mel, sukker og melkeprodukter. Samtidig som livene våre ofte er fylt til randen med travelhet, slik at vi helst velger det som er raskest, mest lettvint, lettest tilgjengelig.

Uansett, vi får trøste oss med at vi kan kose oss med forholdsvis god samvittighet – her er det gode fettsyrer fra nøtter, mandler, avokado og kokosolje, blodsukkerstabiliserende egenskaper i kanel, masse sunne næringsstoffer i kakao, diverse vitaminer og mineraler i søtningsmidlene rosiner, aprikos og lønnesirup. Vi slipper det hvite sukkeret, melet og melkeproduktene. Og siden den er rå, er næringsstoffene best bevart.

Kaken er inspirert av to oppskrifter på nettet. Kremen ble slik krem skal være – fyldig og god og passe luftig og tunglett i konsistensen.

Her er lenken til den rå sjokoladekaken som Sana Bona har: http://www.sanabona.no/oppskrifter/oppskrifter/ra-sjokolade-appelsinkake
Og her er lenken til Økosjokolade sin kake: http://www.okosjokolade.no/oppskrifter/kaker.html

 

RÅ SJOKOLADEKAKE – oppskrift

BUNN:
175 gr. mandler
75 gr. pecannøtter
75 gr. rosiner
175 gr. tørkede aprikoser
4 store ss. kokosolje
1 dl (rått) kakao pulver
2 ts (rått) vaniljepulver
1 ts kanel
1/4 ts rosa Himalayasalt eller uraffinert havsalt
1 ss lønnesirup (eller mer om du vil ha bunnen søtere)

Legg nøtter og mandler i bløt i 8 timer eller over natten.
Kok opp vann og legg rosiner og aprikoser i bløt omtrent 20 minutter,
eller la de stå i en bolle over natten i kaldt vann.

Sil vannet av nøtter og mandler og kjør i foodprosessoren til passe finmalt konsistens. Ha i den avsilte blandingen av rosiner og aprikos og miks videre. Smelt kokosfettet i vannbad så det blir flytende i konsistensen og rør det inn med mikseren. Bland inn kakao, vanilje, kanel og salt. Smak til med agavesirup.

Trykk deigen ut på et kakefat i en springform der bunnen er tatt ut. (Da er det lett å forme til kakefasong, og kanten på springformen kan fjernes når kaken har stått en times tid i kjøleskapet. Da har den stivnet litt på grunn av kokosoljen, som blir fast i kald temperatur.)

 

SJOKOLADEKREM
1 ½  stor avokado
1/2 dl presset appelsin
1 ss revet appelsinskall (økologisk, ellers er det fullt av sprøytemiddelrester med mer. Kan droppes)
5 ss lønnesirup
3 ts. vaniljepulver
135 gr. kakaomasse
65 gr. kakaosmør
1 ts kanel

Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad sammen med agavesirup, kanel og vaniljepulver.
Ha avocadomassen i foodprosessor og miks til jevn krem sammen med appelsinjuice og eventuelt revet appelsinskall. Bland inn den smeltede massen av kakaosmør, kakaomasse, kryddere og agavesirup. Smak til, kanskje blir den enda bedre med litt mer vaniljepulver og agavesirup.

Smør sjokoladekremen jevnt ut over nøttebunnen og la kaken stå kaldt til den skal serveres.
Kaken kan eventuelt pyntes med for eksempel friske bær, mandelflak eller finrevet økologisk appelsinskall.

Enjoy 🙂

 

 

/!\ error getUserMedia.