Artikkel

Akkurat nåååå er Nordens hvitløk der ute og venter på oss! Og det er nå, i mai og juni, at den er på sitt mest virksomme. Og jeg må bare innrømme at jeg ikke vet hvor jeg finner den!

Har lyst å reise på utstillingen om spiselig ugress og ville planter som er i Botanisk hage i Oslo frem til i høst. Vil gjerne lære mer om alt vi kan plukke med oss fra det største spiskammerset kloden har å by på 🙂

Så jeg fant min ramsløk på butikken, den var fra Gotland, pakket i tykk plast, bittelitt slapp etter den lange reisen. Men jeg måtte bare ha den, til tross for både plast og slapphet, og er helt enig i beskrivelsen – en mellomting mellom hvitløk og persille er akkurat hva den smaker. Kjempegod – kan jo brukes hver dag til å krydre en god salat, has i en dipp, med en god burger eller ved siden av middagen eller til salaten, eller som garnityr til pålegg, kanskje?

Den er full av helsebringende egenskaper, har vært brukt i folkemedisinen siden oldtiden (når var egentlig den, tro? Jo siden da de første sivilisasjonene ble dannet på jorden, sier et kjapt Google-søk akkurat nå). Igjen er det den fantastiske nettbaserte Urtekilden som kan fortelle oss alt om denne urten i detalj, les mer her om bruk og alt det fine den virker for, om du vil!

Dette er som en oljefri pesto, masse ramsløk som setter smak, avokado med alle sine styrkende egenskaper gir den kremete konsistensen og erstatter oljen, sitron gir det syrlige piffet, og den søte daddelen balanserer smakene. Sennepen er prikken over i-en smaksmessig her, og passer veldig godt sammen med ramsløken.

RAMSLØKDIPP MED AVOKADO OG SITRON – oppskrift

50 gram ramsløk
1 avokado, medium stor
3 – 4 ss saft av sitron
1 myk daddel, stenfri
1 ts sennepspulver
salt og nykvernet pepper – et dryss eller to

Miks alt i en food processor eller med stavmikser, smak til med salt og pepper og eventuelt sitron, så er du ferdig!

Tips

  •  Hvis den ikke skal brukes med en gang, kan du oppbevare den i kjøleskapet i et smalt glass med lokk og dekke overflaten med saft av sitron, så beholder den sin friske farge til den skal brukes.
  • Har du ikke tilgang på kjøkkenmaskin, så kan du mose avokadoen med en gaffel, finhakke ramsløken, erstatte daddelen med en teskje lønnesirup og lage en like så god ramsløkguacamole.

Velbekomme, håper det smaker, kanskje som grilltilbehør med det aller første?

/!\ error getUserMedia.