Artikkel

Rask garam masala-1
Chana Masala spesielt, og indisk mat generelt, er så godt – og prisen å betale er som oftest tid og tålmodighet.
Her er et unntak. Denne er nemlig både rask å lage, lett å lage og har få ingredienser.
Har du en boks kikerter, en boks tomater og en løk, er du nesten i mål. Om du skulle mangle et par av krydderne, blir den god, likevel.

Blomkålris som tilbehør er like raskt og greit: Det er bare å raspe den på et rivjern, og ha den noen få minutter i stekepannen, om du ikke vil ha den rå, da.  Her er oppskriften på blomkålrisen, som er mild og litt fyldig på smak, nesten som ris, med andre ord.

Helsefordeler kikerter:
I en liten boks ferdig kokte kikerter fra Go Green er det nesten 300 gram kikerter.
Om du spiser hele i en middagsporsjon, har du fått i deg omtrent 22 gram protein.
Dersom du sliter med et svingende blodsukker og søtsug, er det til god hjelp å spise måltider med mye fett og protein – det vil gi langvarig metthetsfølelse og du mister lysten på å småspise.

En kostholdsveileder jeg kjenner, anbefaler opp mot 20 gram fett og 20 gram protein per måltid, spesielt er det fint for de som har helseproblemer, sier hun.
Prøv deg fram, og se om dette passer for deg. Det er omtrent 20 gram fett i en god spiseskje rå, økologisk kokosolje (ikke flytende, for da blir det ikke haug på skjeen). Den kan du ofte mikse inn i den varme maten, da merker du ikke så mye til smaken, om du synes den er litt stram.

Kikerter virker kolesterolsenkende, det høye folatinnholdet gjør at de blant annet minker risikoen for hjertesykdom og kan bidra til å forebygge diabetes. Kikerter inneholder også fytoøstrogener, et plantestoff med østrogenlignende hormonvirkning.
Det finnes studier som tyder på at dette stoffet kan påvirke kroppens egen produksjon av hormonet på en slik måte at det kan redusere risikoen for brystkreft, beskytte mot benskjørhet og redusere hetetokter hos kvinner i overgangsalderen, skriver KK.no/livsstil.

HEPLA – helsepersonell for plantebasert kosthold, har flere artikler om kikerter og belgvekster på sin hjemmeside, les mer her.


Rask Chana Masala – oppskrift
(Til 2 personer)

1 god ss rå, økologisk kokosolje
1 stor gul løk, finhakket
1/2 ss hvitløk, finhakket
1 ss ingefærrot, finhakket
1 ts spisskummen, malt
1,5 ts Tandoori Masala eller Garam Masala
1,5 ts koriander, malt
1/2 ts gurkemeiepulver
1/4 ts cayennepepper, malt
1 boks hakkede tomater
2 bokser kokte kikerter (ca 600 gram)
1 flat ts havsalt, uraffinert

Varm en stor stekepanne til middels varme, og
ha i oljen.
Ha i alle ingrediensene i den rekkefølgen de står her.
(De kokte kikertene bør skylles i en sil under kaldtvannsspringen til det ikke skummer mer.)
(Det går fint om noen kryddere mangler, det blir nok av smak, uansett.)
Rør litt innimellom, slik at det ikke svir seg.
La det surre i pannen i omtrent ti minutter etter at kikertene er tatt i.
(Kikerter blir bedre i konsistens og smak jo lenger de koker. Og om du bruker Go Greens ferdigkokte, er de ofte litt harde/lite kokt)
Ta i litt vann eller kokosmelk (omtrent en deciliter?) rett før servering, om du synes det blir for tørt.
(Kokosmelk vil gi en fyldig og god smak, med mer kremet konsistens.)

Server  med blomkålris
og fersk, finhakket persille eller koriander, om du har.
Noen båter av lime eller sitron kan også være fint tilbehør.

Kos deg med en mettende, smakfull, rimelig og supersunn middag!


følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.