Artikkel


Lyst på et kakestykke som samtidig nærer kroppen?

Denne kaken er i raw-food-segmentet, ustekt og temmelig sunn til kake å være.

– Den smaker som pudding, sa min 93 år gamle venninne, da jeg hadde med smaksprøve til henne. Hun skrev  ”Deilig kake” på lappen utenpå fryseposen før restene havnet i fryseboksen. Og det er egentlig et ganske godt skussmål, for hun er både kresen og ærlig på samme tid.

Jeg har fått oppskriften av ei venninne som har vært på raw-food-kurs i Stockholm. Senere laget hun fest med diverse kaker hun lærte å lage der, og denne falt best i smak blant de mer såkalt ”normale” gjestene. Med andre ord:  Den funker for ikke-helsefriker, også 😉

Det står økologisk vaniljepulver i oppskriften.  Jo mer som er økologisk, jo bedre.  Og når det gjelder vanilje er det stor forskjell:

Ekte vaniljepulver består av malte vaniljestenger. ”Vanlig” vaniljesukker
består av sukker malt til melis og noen få prosent kunstig vaniljearoma, vanillin. Det er ikke usannsynlig at hyperaktivitet, allergier og ADHD hos barn kan knyttes til blant annet kunstig vaniljesukker, blant annet fordi det er tilsatt i så mye mat og godteri som barn liker, slik at de daglig kan få i seg ganske store doser.

På helsekostbutikker og i nettbutikker fås ekte vaniljepulver, fremstilt fra vaniljestenger. De skal være økologisk dyrket, soltørket og deretter malt til vaniljepulver. Rått vaniljepulver er svært aromatisk, og det trengs lite for å smaksette en rett. At vaniljepulveret er rått betyr at det ikke er brukt høy varme for å fremstille produktet, slik at aromaen og kvaliteten er best mulig bevart.

Her er forresten en annen god ostekake med mango og lime. Den har litt færre ingredienser.

RASPBERRY-VANILLA CHEESE-CAKE – oppskrift

Bunn:
5 dl mandler, bløtlagt i 6-8 timer, godt avrent
6 dadler, stenfrie og myke (evt bløtagt litt for å bli myke)
¼ ts økologisk vaniljepulver
1 ss lønnesirup eller yaconsirup
3 ss rå, økologisk kokosolje
5 ss plantemelk (f.eks mandel,- soya,- rismelk)

Kjør ingrediensene i en mikser til det blir en ganske tykk, kladdete deig.
Press den godt sammen i en springform. Sett kaldt og lag fyllene.

Vaniljefyll:
3 dl ubehandlede cashewnøtter, bløtlagt 6-8 timer, godt avrent etterpå
2 dl mandelmelk (eller soya- eller rismelk)
1 dl lønnesirup eller yaconsirup
3 økologiske bananer (de er mindre enn ”sprøytebananer”, det er nok med to av de kovensjonelle)
1 ts økologisk vaniljepulver
0,8 dl sitronsaft
¼ ts havsalt
3 ss lecithin  (Ikke nødvendig, men gir fyldigere konsistens på kremen)
2,5 dl kokosolje
3 ts agar agar, kokt i 1 dl vann vann i fem minutter
1 ts gurkemeiepulver

Bland alle ingredienser i en food processor til kremaktig konsistens. Hold av 4 dl av fyllet, resten bres utover kakebunnen, og kaken settes i fryseren til fyllet har stivnet.

Fyll av bringebær (jordbær er også godt)
Omtrent 20 frosne bær moses i en mikser. (Lettest å mose om de har fått tine ti minutter først.) Bland bærene sammen med de 4 dl vaniljefyll du har satt til side. Bre bærfyllet ut på toppen av vaniljefyllet.

Du kan gjerne pynte med frisk frukt eller bær. Eller kanskje gojibær med sjokoladetrekk? Jeg har brukt økologiske, tørkede roseblader her.

 PS: Følg meg gjerne på Facebook! Takker for likerklikk og delinger her. Selv om antallet ikke oppdateres automatisk, vises det når siden lastes på nytt.

/!\ error getUserMedia.