Artikkel

raw-spaghetti-bolognese-1

Hei, igjen – og riktig godt nytt år!

Jeg besøkte en venninne i Sør-Frankrike i julen, og hadde egentlig lyst å stikke innom bloggen og fortelle om flere av de gode matopplevelsene. (Men så var det deilig å bare ha ferie, også.) Alt fra at en pizzarestaurant i nærheten serverte vegansk, glutenfri pizza, hyggelige naboer som inviterte på fransk tapas (om vi kan kalle det det,) med oliventapenade, cherrytomater, soltørkede tomater, marinerte oliven, småbrød og godt drikke (pluss nesten unevnelige foie gras), til den fine restauranten på haugen, som lagde en nydelig wok av quinoa, asparges, tomater og sopp, til den kremede blomkålsuppen og de gode artisjokkene vi dyppet i en deilig hvitløksaus på hjemmebane. Blir nødt til å komme helt konkret tilbake til noe av dette her på Pranava 🙂

Det var fantastisk mye billigere med økologisk frukt og grønt der, så papaya (der 20 kroner, i Norge 100) med lime til frokost, ble en gjenganger. Og apropos billigere – i Danmark koster de økologiske agurkene fem kroner, og en bunt stangselleri 16, fortalte nylig min danske venninne på Jylland. Det er noe som ikke stemmer her hos oss, med ca 40 for agurken og det samme for stangsellerien. Alt burde tilrettelegges slik at de økologiske bøndene får som fortjent, samtidig som at alle forbrukere uhemmet kan spise den maten som best tjener både kropp og klode.

Tusen takk for følget i året som har gått! Nå er det omtrent femtusen av dere helt unike enkeltpersoner som månedlig er innom. Så fint at vi er så mange som liker å lage sunn og ren mat fra bunnen. Jeg er utrolig takknemlig for både likerklikk og kommentarer – det er godt å kjenne at vi er i dialog, godt med små tegn på at dere er der ute og har noe igjen for å titte innom.

RAW BOLOGNESE – oppskrift
(Til to personer)

2 medium agurker eller like store squash
2 never frisk spinat eller annen bladsalat, skylt og tørket
10 valnøtter
1 tomat

Saus:
4 ss soltørket tomat i biter (ikke de i olje)
1/2 dl vann
2 fedd hvitløk, skrelt og hakket
1/4 rødløk, skrelt
3 myke dadler
3 tomater, mellomstore
1/2 ss sitronsaft
1 ts oregano, tørket
1 ts basilikum, tørket
1/4 ts timian, tørket
1 selleristang, hakket

1. Legg de soltørkede tomatene og vannet i bunnen av blenderen eller bollen der du skal stavmikse.
2. Mens tomatene bløtgjør seg litt, klargjør du og tar i resten av ingrediensene og kjører til en puré.
Du får best resultat om du først mikser alt unntatt stangsellerien, da er konsistensen bløtest og lettest å mikse.
3. Lag spaghettistrimler eller pastastrimler av agurk eller squash. Du kan bruke en spiralizer eller ostehøvel eller rotskreller. Om du bruker ostehøvel kan du strimle de brede skivene på langs mens de ligger oppå hverandre, med en god kniv.
4. Legg salatbladene på to store middagstallerkener, fordel de strimlede agurkene eller squashene over. Fordel pastasausen over.
5. Grovhakk valnøttene og strø over. Lag sikksakkmønster langs tomatmagen med en spiss, liten kniv inn mot sentrum av tomaten. Legg en halvdel på hver og dryss over friske eller tørkede urter.

TIPS:
* Erstatt eventuelt de tørkede urtene med friske. Én teskje tørkede tilsvarer en spiseskje hakkede, friske.
* Ble du ikke mett av det supersunne måltidet? Lag en stor porsjon nicecream til dessert! (Iskrem av banan uten egg, melk og sukker – superenkel å lage og veldig god!)

/!\ error getUserMedia.