Artikkel

rawkake med multer og pepperkakebunn-1
Raw multekake med pepperkakebunn kan kanskje være en nyttårsaften verdig?
Kaken har en spennende kombinasjon av pepperkakebunn, kokosfyll og et lag multegelé på toppen. (Gelé fra planteriket, må vite 🙂 )

Om du ikke synes den blir søt nok, er det kjempegodt å servere den med lønnesirup, yaconsirup eller kokosblomstsirup. Og et par dryss kanel. Det kan bli en fin dessert nyttårsaften om du deler den opp i porsjonstykker, og pensler ut sirup på tallerkenen før du plasserer kakestykket oppå, sammen med kanel. Eller som et bidrag på kakebordet senere på kvelden, der sirup og kanel står ved siden av som valgfritt tilbehør.

Rawfood-verdenen har mye lekkert å by på, ikke minst kakesegmentet.
Lettvint er det også, siden de ikke skal stekes.
Med naturlige ingredienser som nøtter, bær og kokosolje blir de ikke bare sunne, men kan også spises av de som ikke tåler gluten, sukker, melk og egg. Ofte er det nøtter i slike oppskrifter – hvis noen har allergi mot det, kan de byttes ut mot frø – for eksempel solsikke- og gresskarfrø. Når frøene males sammen med de andre ingrediensene, vil du likevel få pepperkakefornemmelsen.

RAW MULTEKAKE MED PEPPERKAKEBUNN  – oppskrift
(Fyller en rund medium kakeform)

Bunn
3 dl hasselnøtter
7 myke dadler uten stein
3 ss mandelsmør
4 ss lønne- eller yaconsirup
3 ts kanel, malt
3/4 ts ingefærpulver
3/4 ts nellik, malt
1/4 ts havsalt, uraffinert
2 ss kokosolje, moderat toppet

Kjør hasselnøtter til grovkornet masse i kjøkkenmaskin.
Ha i de andre ingrediensene og kjør til deigen klumper seg, og du kan klemme den sammen til en ball. Ta eventuelt i mer kokosolje om den ikke henger sammen.
Trykk deigen ut i en bakepapirkledd springform og sett den kaldt.

Fyll
(Dette er det samme gode fyllet som i Ostekake med mango og lime)
5 dl rå cashewnøtter uten salt
3/4 dl limejuice (smak til)
1,2 dl rå, økologisk kokosolje
1,2 dl kokoskrem (Tykke laget av kjøleskapskald kokosmelk som har skilt seg)
1,2 dl lønne – eller yaconsirup

Nøttene has i foodprocessor og males til finest mulig mel.
Ha resten av ingrediensene i og kjør til det er blandet.
Stryk blandingen over pepperkakebunnen og sett den kaldt på nytt.

Multeglasur
2 ss agar, pulver (=gelatin utvunnet av røde havalger, kjøpes i helsekost eller på nett. Kalles også agar agar)
2 dl vann
2,5 dl multer
2 ss lønne- eller yaconsirup eller fem dråper flytende stevia

Ha vann og agarpulver i en kjele og kok opp under omrøring.
La det koke i fem minutter, rør av og til.
Nå har blandingen tyknet betraktelig.
Ha i multene og smak til med søtstoff.
Sett til side til det har kjølnet til lunken, rør et par-tre ganger i blandingen mens den kjølner, slik at den blir samarbeidsvillig å stryke ut over kaken.
Stryk multeglasuren over kaken og sett kaken i kjøleskap til den skal spises.
Den tåler ikke så godt å fryses, da blir den isete på toppen, fordi væsken skiller seg fra multegeleen.

Ha en fortsatt GOD romjul og en hyggelig nyttårsaften, enten du feirer den med familie, venner eller alene. Med takknemlighet blir livet til en stadig bedre reise.
Tusen hjertelig takk for følget i året som har gått, det har vært så givende for meg 🙂

følg Pranava på facebook!

Trykk på "lik side" for å følge Pranava på Facebook.