Artikkel
Noen ganger er jeg mer irrasjonell enn godt er. Som når jeg for lenge siden har fått teften av en rett som jeg bare skjønner er vanvittig god. Og ikke gjør noe med det. Bare lar den ligge der og murre i bakhodet, mens det blir en sterkere og sterkere strøm av info via ulike kanaler om at «Her er jeg – har du ikke prøvd meg, enda?» Den verserer i et større og større antall oppskrifter. Med en variasjon av tilberedelsesmåter og kryddersettinger som øker i takt med tiden. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke bare gjør det! Nå etterpå.
Blomkålen har jeg kjøpt inn mange ganger. Men så ender den opp i alt mulig annet, i stedet. Og blomkål er jo godt på så mange slags vis!
I en mild og kremet suppe, eller som puré, der den først er ovnsbakt for å gi enda mer fyldig smak.
Men nå er det altså gjort. Og kommer til å bli gjort mange flere ganger. Fordi den smaker så utrolig godt på denne måten! Myk inni, sprø utenpå. Sprø blir den om du klarer å vente bittelitt etter at den er ute av ovnen.
For at den virkelig skal komme til sin rett: Nyt den som snacks, rett fra ovnen.
Selv om den også passer til alt mulig som tilbehør: For eksempel på pizza, i salat, sammen med pasta, i sommerruller, til nesten all slags middagsmat – burgere eller en gryterett.
Sa jeg at den er supersunn, også?
Kål generelt inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler. Studier tyder på at blomkål (i tillegg til hodekål, brokkoli og rosenkål) er blant våre viktigste grønnsaker når det gjelder å forebygge kreft, opplyser Frukt.no .
RISTET BLOMKÅL MED HVITLØK OG CHILLI – oppskrift
(Gir én snacksporsjon eller to middagstilbehørporsjoner)
Sett ovnen på 225 grader.
Ett lite blomkålhode (ca 500 gram)
5 ss rapsolje
3/4 ss saft av sitron
1/2 ts havsalt
1/2 ts pepper
3 fedd hvitløk, presset
1 ts chilliflak (kan utelates)
1 ts malt spisskummen
Fjern bladene fra blomkålen, skjær vekk eventuelle mørke flekker,
vask og tørk den godt.
(Må være tørr for at oljen skal feste seg.)
Del den i omtrent like store buketter, passe bitestore.
Finn frem en litt vid bolle,
og lag en røre av resten av ingrediensene
(olje, sitron, hvitløk og krydderne).
Legg blomkålbitene i bollen, og rør rundt til de er helt dekket
av olje- og krydderblandingen.
Kle et stekebrett med bakepapir,
fordel blomkålbukettene jevnt utover.
Pass på at de ikke berører hverandre, så blir de stekt overalt.
Stek dem midt i ovnen til de er gylne, omtrent i 20 minutter.
Mens de steker lukter det bare bedre og bedre. Når du tar første bit, blir du forbauset over at blomkål kan forvandle seg til noe så ualminnelig godt. Når du har tatt siste bit, angrer du på at du ikke lagde dobbel porsjon 😉