Artikkel


Rødbetfalafel er rett og slett falafler med rødbeter i. Hovedingrediensen i falafler er kikerter, og her er originalversjonen min.

Da gourmetkokk Nina Kristoffersen på Statholdergaarden nylig ble spurt i dette intervjuet i Smak om hva hun ville ha servert Kongen, og svarte rødbetfalafler, måtte jeg bare teste det ut. Enig med med henne, tror det blir rødbetfalafler på menyen hvis Kongen kanskje kommer 🙂 De er gode, saftige, litt søte og passer godt sammen med en dressing med litt sting i. Bruk gjerne denne hvitløksdressingen basert på tahini og ta chilipulver i den. De passer inn overalt, fine å ta med som niste eller på besøk, gode i wraps, pitabrød, som pålegg, til salat eller som en mektig middag med for eksempel ovnsbakte grønnsaker, hummus, guacamole og salat.

Jeg tok med en stor batch til et familieselskap, tilbakemeldingene var gode, og små og store forsynte seg flere ganger. En (av de tredve) ville hatt mindre chili i, en annen mente at stinget fra chilien var prikken over i-en, og slik er det jo nesten alltid når det kommer til krydring, ikke minst med chili. Hvis vi er forsiktige nok med chilien til at det fungerer godt for alle ganer, kan vi heller ta det igjen i dressingen – så kan de som elsker det hot ta på ekstra masse av den?

RØDBETFALAFEL – OPPSKRIFT
(Blir omtrent 40 stykker, avhengig av hvor store du lager dem)

2 medium rødbeter (ca 350 g før kokt og skrelt)
2 dl kikerter, bløtlagt 16 – 24 timer.
1 gul løk, skrelt og grovhakket
3 fedd hvitløk, skrelt
1,5 ts havsalt
1 håndfull frisk persille, hakket
2 håndfuller frisk koriander, hakket
2 ts spisskummen, malt
1 ss chilipulver eller røkt chipotlepulver
ca 10 -12  ss kikertmel, én om gangen
Olje til steking

1. Kikertene blir bedre om de får stå opp mot to døgn, skyll dem gjerne halvveis i løpet og skift vann.
2. Vask rødbetene og kok dem møre. Det tar omtrent en time. Pass på at de ikke får hull på skallet, da blør de ikke, og bevarer den dyprøde fargen. Ta av skallet når de har kjølnet, det er lett å gni av med kjøkkenpapir.
3. Skyll de bløtlagte kikertene og plukk ut eventuelle misfargede og dårlige erter.
Ha dem i en food processor sammen med alle de øvrige ingrediensene, unntatt kikertmelet. Stopp noen ganger underveis og skrap ned fra sidene, slik at alt blandes godt.
4. Ta i en og en skje med kikertmel mens maskinen går, til passe konsistens. Den skal være som en god burgerdeig du lett kan forme kaker av. Smak til og juster om du vil ha mer krydder.
5. Sett deigen i kjøleskapet i en time eller to, så smakene får utviklet seg og massen blir fastere.
6. Form små boller omtrent litt større enn plommer, og stek på middels varme i olje.

Tips:
– Du kan eventuelt blande inn finhakkede urter og løk etter at deigen er blandet ferdig i food processoren. Det gir en litt annerledes smaksopplevelse, når de får komme mer frem.
– Kokte rødbeter fås kjøpt i en del matbutikker.
– Stek en prøvekake først, ta i mer kikertmel om den ikke henger godt sammen.
– De kan fint fryses.

Vel bekomme 🙂

 

/!\ error getUserMedia.