Artikkel

Bilde_saftig brownie med svarte bønner-2

Hurra for de svarte bønnene! De gjør jo både kaker og burgere saftige og gode, og så gjør de bra for kropp og klode i tillegg.

La tvilen komme bønnene til gode, kjøp et par hermetiske små kartonger av dem, ferdig kokt og klare for gryter, panner, stekeovner, salatboller, – you name it. Eller skaff en pakke av de tørre bønnene, legg i bløt over natten, og kok dem møre.

De passer perfekt inn i en brownie, for brownien skal være myk og mild og mørk og tung og søtlig, akkurat slik bønnene er. Den skal henge godt sammen, og det sørger bønnene for.  Linfrø sørger også for saftighet og bindingsevne. Jeg tok med et revet eple av samme grunn: Det gir saftighet til bakst. Så her er det altså snakk om brownies med trippel saftigheteffekt 🙂

Jeg ga dem et dryss revet kokos før de forsvant inn i stekeovnen. Det kan du erstatte med hakkede nøtter, eller vente til de er ferdige, og drysse over kakaopulver. Jeg pisket den tykke delen av kjøleskapskald fullfett kokosmelk med litt sukrinmelis. Det passet godt til den revne kokosen og kokosoljen de inneholder. Drysset over kakaopulver og noen hakkede nøtter. Nammmmm 🙂

Bilde_saftig brownie med svarte bønner-1

Jeg har en annen versjon brownies med svarte bønner her: Kladdkaken er med hakket sjokolade, og ikke så saftig som denne i konsistensen. Hvis du er slik at de tunge og konfektaktige kakene ikke frister, passer den deg antakelig bedre. Gjerne med friske bær og krem til.
Og her er muligens Norges sunneste sjokoladekake, det er svarte bønner og andre (kake-)grønnsaker i den. (Passer ikke for dem som elsker Toros poser med ferdige sjokoladekaker, som hovedsaklig består av raffinert knasende godt og ditto usunt hvitt sukker.)
Kokosblomstsukkeret i oppskriften har en rund og karamellaktig smak. Kan erstattes med brunt sukker. Ta i noen dråper flytende stevia med karamellsmak eller mer sukker, om du ikke synes den er søt nok.

SAFTIG BROWNIE MED SVARTE BØNNER  – oppskrift
(Blir en liten langpanne, ca 27 X 18 cm. Hever ikke.)

350 gram svarte, kokte, skylte bønner (= 2 Go Green-kartonger)
1,5 dl kokosblomstsukker
1 dl kakaopulver (Det rå er kraftigere, smak til.)
3 ss rå kokosolje (er omtrent en dl smeltet olje)
1 eple, skrelt og revet
1 ts vaniljepulver
1 dl knuste linfrø
1 dl plantemelk

Et dryss hakkede nøtter eller revet kokos før steking, eller et dryss kakaopulver etterpå?

 1. 1. Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.
  2. Ha alle ingrediensene i en matmølle og kjør til en jevn røre.
  3. Ha røren i en bakepapirkledt eller smurt liten langpanne.
  4. Stryk overflaten jevn med en slikkepott, og strø eventuelt over nøtter eller kokos.
  5. Stek i omtrent trettifem minutter.
  Den skal være tørr oppå når du tar den ut av ovnen. Den kan være litt løs inni, for den stivner gradvis de neste timene etter å ha blitt helt kjølt ned.

Vel bekomme 🙂

 

Bilde_saftig brownie med svarte bønner-3
PS: Følg gjerne Pranava på Facebook og Instagram for mer inspirasjon! Tusen takk for likerklikk og delinger 🙂

 

/!\ error getUserMedia.