Artikkel

Enten vi kaller det sjokoladekake eller brownie: Den er enkel å lage, saftig og god.
Andre fortrinn er at den er glutenfri, uten melk, mel, egg og raffinert sukker. Den kan lages nesten 100 prosent økologisk, om du vil (minus natron).

Det er helt utrolig at det går an egentlig, å bake kake av kikerter mener jeg!
Men det gjør det – de binder den sammen, lager en fin blanding av saftighet og fasthet, og ikke så mye som en bittebitteliten smaksløk klarer å avsløre dem etter transformasjonen.

Jeg skulle gjerne lenket til originaloppskriften hos Bianca Zapatka, men jeg finner den rett og slett ikke igjen. Her er den i alle fall i norsk versjon.

Gi den en sjanse – jeg tipper at du kommer til å lage den flere ganger!

SAFTIG SJOKOLADEKAKE – oppskrift

500 g kokte kikerter (Litt i underkant av tre tetrapakker kokte kikerter hver 175 g nettovekt)
2 dl vann
3 ss tahini eller nøttesmør
60 g banan (omtrent en halv)
2 ts vaniljepulver
200 g kokossukker
1,5 ts natron
45 g kokosmel eller 90 g mandelmel
2 ss chiafrø
3 ss kakaopulver eller 6 ss carobpulver

EVENTUELL GLASUR:
2 stk kokosmelk á 250 ml (ikke lettmelk)
2 ts lønnesirup

1. Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme

2. Ha alle ingrediensene i en food processor i den rekkefølgen som er angitt, eller mos først kikertene veldig godt og rør inn resten dersom du ikke bruker kjøkkenmaskin.

3. Bland til en jevn røre.

4. Fyll deigen i en bakepapirkledt ildfast form. (Jo videre form, jo lavere kake, den hever ikke kjempemye)

5. Stek til det ikke sitter igjen noe særlig deig på en bakepinne/tannpirker, i omtrent 40 minutter.

6. La avkjøles i formen.

7. Kaken er supersaftig, og klarer seg godt uten glasur, men det blir ikke akkurat feil om du legger på et lag med for eksempel kokoskrem:
Sett kokosmelk uten tilsettingsstoffer (ikke lettvariant) i kjøleskapet natten over. Siden den bare består av kokosmasse og vann, vil den tykke delen flyte opp og du kan vispe den delen til krem tilsatt den søtningen du foretrekker. (Bruk gjerne Go-Tan sin økologiske variant (Kiwi), den funker.)
Kokoskrem blir ikke så stiv som vanlig krem, og øker dermed ikke så mye i volum. Oppbevares den kaldt, flyter den ikke ut, slik den etterhvert vil gjøre i romtemperatur.

TIPS:
* Rema 1000 sine økologiske kokte kikerter er store og saftige og egner seg veldig godt å bruke, om du ikke vil koke kikerter selv. Go Green har derimot små og mer harde kikerter i sine pakninger, og merkelig nok blir de ikke mykere omgjort til kakedeig etter en runde i stekeovnen, selv om de er most grundig på forhånd.

* Kaken fastner når den er blitt helt kald, så ikke fortvil om den virker ganske deigete når du tar den ut! Neste dag er den enda fastere.

*Tahini får du som oftest på etninske butikker (sesamfrø most til smør, den lyse typen er best) eller på nett. Kokosmel, kokossukker og vaniljepulver får du på helsekostbutikker, på nett og i noen velassorterte matbutikker.

* Sjokoladekaken er nesten identisk med denne krydderkaken det er bare krydderne som er byttet ut mot kakao/carob.


/!\ error getUserMedia.