Artikkel

Glutenfritt, melkefritt, gjærfritt saftig brød med valnøtter og gylne linfrø
Nammm…. Et skikkelig saftig og deilig valnøttbrød! Fritt for gjær og gluten og melk, og likevel så vellykket! Til søndagsfrokosten, kanskje? Med nydelig godlukt i huset mens det steker seg gyllent i ovnen? Eller til frokostgjester? Eller når du bare er klar for brød, godt pålegg, noe varmt å drikke – kanskje i solveggen mens våren langsomt og foreløpig forsiktig kommer ruslende?

Jeg fikk en epost fra en hyggelig leser som ba om tips til godt brød uten gjær og gluten, med sunne og naturlige råvarer. Og svarte at nei, dessverre, det er ikke så enkelt å få til. De smuldrer under brødkniven og på tallerkenen, de er tørre, de smaker stramt av natron, de mangler spenst og saftighet og deilig smak i hver munnfull. De hever ikke og de ser rare ut. Lag det heller panneflatt ved å stryke deigen jevnt utover platen, og skjær det opp i brødskivestørrelse når det er ferdig. Dekk til med salat og pålegg og du lurer deg selv til å tro at det er som en vanlig brødskive. Men det er jo ikke like moro alltid! Å spise så sært og annerledes, mener jeg.

Men så kom jeg over et brød på den vakre bloggen til Canelle et Vanillewww.canellevanille.com . Der er alt glutenfritt, uten at hun lager noe nummer av det. Det er liksom underordnet, det viktigste er mat som er vakker for øyet og lekker for ganen, tror jeg hun hadde svart. Om jeg hadde spurt.

Jeg gjorde nesten som hun sa. Men utelot det brune sukkeret, det blir mer enn søtt nok med bananene. Og vaniljepulveret rørte jeg heller ikke. Vi er tross alt ikke vant til pannekaker til frokost her til lands, så brød trenger heller ikke smake tilsvarende søtt. Da blir det kake, og det er jo ikke det vi skal ha nå 😉

Sa jeg at det hever akkurat passe, også? Sånn at det blir noen litt rustikke sprekker i skorpa, som bare gjør det enda mer fristende?

Jeg tipper det går fint å utelate grovrismelet om du vil ha det helt fritt for korn, da øker du bare mengden med kokos og kikertmel tilsvarende. Da blir brødet temmelig lavkarbo, bortsett fra bananene, da. Men det er de som gir den gylne fargen på skorpa, det er de som gir sødmen, det er de som bidrar til saftigheten. Valnøttene ristes før de has i deigen. Det gjør seg også veldig bra. De finmalte linfrøene gir masse saftighet, og har gode fettsyrer. De gir ingen skjem fiskesmak, slik de noen ganger kan gjøre. Kanskje fordi de dempes av bananene.

Har jeg nå overbevist deg som at dette er et brød du kommer til å lage flere ganger? Jeg spiser ikke så ofte brød lenger. Men neste gang jeg kjenner at det er akkurat hva jeg trenger, så kommer jeg til å gå tilbake til denne oppskriften. Og følge den slavisk 😉

SAFTIG VALNØTTBRØD MED GYLNE LINFRØ – oppskrift
(Blir ett lite brød)

1 – 2 små bananer, modne, most ( blir 2 dl masse)
2 ss rapsolje
2 dl vann
2 ts Fiberhusk
1,2 dl kokosmel
1 dl kikertmel
1 dl brunrismel (av fullkorn)
0,6 dl gylne linfrø, malte
¾ ts havsalt
1 ts bakepulver
½ ts natron
1,4 dl valnøtter, grovt hakket, ristet i panne
(Nøttene kan droppes, for en mer barnevennlig utgave)

Sett stekeovnen på 220 grader.

Mos bananene til en jevn grøt i bakebollen,
og rør inn olje, vann og Fiberhusk. (Knuste psylliumfrø som øker bindingsevnen.)
Ha i resten av ingrediensene og bland godt.
Samle deigen til en fast ball og legg den over på en bakepapirkledt stekeplate.
Form til brødfasong og klapp kantene jevne med en slikkepott.
Stekes til gyllenbrun i omtrent 45 minutter,
eller til det ikke henger deig igjen på en kakepinne som du stikker midt inn i brødet.

Innpakket holder det seg inntil fire dager i romtemperatur.

Ha en glad og fin uke!

/!\ error getUserMedia.