Artikkel

mungbønnespirer og -salat-2

Er du på jakt etter supersunne grønne, basedannende måltider med høyt proteininnhold, så er spirede mungbønner et godt valg! Omtrent 24 gram protein i hundre gram bønner, er veldig masse, og etter spiring har det økt ytterligere 30 prosent! Noen kostholdsveiledere anbefaler rundt 20 gram til hvert måltid, men det er mange meninger om dette. Uansett kjennes det som om kroppen blir sterkere, når jeg er påpasselig med nok protein og fett i maten.

Spirede bønner, erter og frø er veldig lett fordøyelige. De passer derfor også godt som sykekost. De er stappfulle av næringsstoffer. Egentlig logisk, for de psyker seg jo liksom opp til å ha krefter og konsistens til å bli til en hel, robust plante.

Disse er knasende sprø, og smaker litt nøtteaktig. En god avokadodressing gir ytterligere metthetsfølelse og passer godt til, i både smak og utseende. Om du blir lei av å tygge i deg alle spirene, er de fine å ha i en smoothie. Pluss å strø over diverse ferdige varmretter, som supper og gryter. Eller på en pizza, eller som tacotilbehør.

Enkelt å spire selv
Jeg har en spirebakke jeg kjøpte for mange år siden, på tre etasjer. Jeg har i perioder en slags rullerende (mungbønne)spireproduksjon. Etter tre dager er nederste etasje klar. Da legger jeg en håndfull mungbønner i den tomme skuffen, setter den øverst, og neste dag er det klart i nederste skuff, igjen. Veldig greit. De trengs bare å holdes under rennende vann noen sekunder morgen og kveld. Resten av jobben gjør de selv, inni et mørkt kjøkkenskap 🙂

Slik fjerner du skallet raskest
Jeg er ikke så nøye med å ta vekk det grønne skallet, det smaker ikke noe, og gjør meg ikke noe at det er med. Om du vil fjerne det, er enkleste måte å ha spirene i en stor bolle eller gryte, og fylle den opp med masse kaldt vann. Så rører du litt rundt i vannet, da løsner flere skall og flyter opp. Når du litt forsiktig heller ut vannet, ligger spirene igjen på bunnen, mens skallene blir med vannet. Gjenta fire-fem ganger, da er de fleste skallene borte.

Dressingen består av avokado, olivenolje, vann, salt, og litt sitron.
Du finner oppskriften her.

Helsefordeler mungbønnespirer:
I østen har de lang tradisjon for å spire bønner og frø. Jeg fant denne infoen på et indisk nettsted. De sammenligner en mungbønnespire med en mungbønne, og tar med i betraktningen at vanninnholdet har økt 8,3 ganger etter spiringen. Dette er egentlig en fantastisk kilde til masse sunt, og den er rimelig i forhold til diverse supermat i piller og bokser. (Før spiring inneholder hundre gram mungbønner blant annet 49 prosent av anbefalt dagsbehov fosfor, 53 prosent anbefalt dagsbehov kalium, 45 prosent anbefalt dagsbehov magnesium, 55 prosent anbefalt dagsbehov jern, 36 prosent anbefalt dagsbehov vitamin B6 og 35 prosent anbefalt dagsbehov tiamin.)

Energy content – calories: Decrease 15 percent
Total carbohydrate content: Decrease 15 percent
Protein availability: Increase 30 percent
Calcium content: Increase 34 percent
Potassium content: Increase 80 percent
Sodium content: Increase 690 percent
Iron content: Increase 40 percent
Phosphorous content: Increase 56 percent
Vitamin A content: Increase 285 percent
Thiamine or Vitamin B1 content: Increase 208 percent
Riboflavin or Vitamin B2 content: Increase 515 percent
Niacin or Vitamin B3 content: Increase 256 percent
Ascorbic acid or Vitamin C content: An infinite increase

Kilde: Sprouts the Super Food – “Powerhouse of Nutrients” http://www.medindia.net/patients/lifestyleandwellness/sprouts-the-super-food.htm#ixzz3SbPUBPwc

SALAT MED MUNGBØNNESPIRER I AVOKADODRESSING – oppskrift
(Blir én mektig porsjon)

En håndfull salatblader
To håndfuller mungbønnespirer
Avokadodressing

Legg salatblader langs kanten på en skål.
Legg mungbønnene i midten.
Hell over avokadodressingen.

Kos deg 🙂

Her er min mungbønnespireproduksjon i ulike faser. De på bordplaten og i nederste beholder er spiseklare, de til venstre fikk første vanndusj for to døgn siden, og de til høyre er et døgn gamle.

mungbønnespirer og -salat-1

/!\ error getUserMedia.