Artikkel

Denne kokeboken kan anbefales!

Svært innholdsrik med masse godt, variert og spennende samlet mellom to permer.

Presentert på en åpen og uhøytidelig måte der forfatteren gir av seg selv og tar hensyn til at leseren ikke nødvendigvis er like bevandret i raw food og supermat som hun selv. Boken inneholder ikke bare matoppskrifter med til dels gode bilder. Den har også småkapitler med raske innføringer i nyttige hjelpemidler, supermat, tips under reise, tips til faste, hva man kan spise når man trenger å komme på rett kjøl etter perioder med utskeielser.

Innimellom dukker det opp små, kloke gullkorn, som ”Hvis du føler deg litt annerledes enn de fleste andre, er det sannsynlig at du har begynt å være den du egentlig er.”

Hun taler varmt for økologiske råvarer, og lager oftest retter uten kjøtt, egg, melk, sukker og gluten. Likevel finnes det unntak, derav tittelen, vil jeg tro. Det meste er rått eller tørket på lav varme, men det finnes også stekte, griljerte og kokte retter.

Denne kokeboken har nok av oppskrifter til å fylle mange års kreative krumspring ved kjøkkenbenken, enten det dreier seg om mat til fest, mat til barn, næringsrike drikker, gode frokoster, kaker, lunsjer, supper, middager, snacks og godteri.

Jeg har bare to ankepunkter:
Det ene er at den kunne vært bedre oversatt til norsk, her har det kanskje gått litt raskt i svingene. For eksempel: Selv om de i Sverige nyter av naturen, så nyter vi nordmenn den like godt uten å innlemme ”av”-ordet i den prosessen, og ”nøysomme” korrekturlesere som har bedt henne forklare de ulike målene hun bruker, gir ingen umiddelbar mening for oss.

Det andre minuset er noen unøyaktigheter i fremgangsmåte, som i oppskriften på (den for øvrig glimrende) bokhvetecrunchen på side 36. Der skal alle ingrediensene ligge i vann i 12 timer først. Men skylles flere ganger underveis. Da er det bedre å utelate det som forsvinner i skyllevannet og heller ha det i til slutt (kanel og salt). Dette kan jo være et enkelttilfelle i boken, da.

Altså, alt i alt en kjempefin og nyttig kokebok: Renée Voltaire: ”Salig blanding – raw food, supermat og grønne retter på min måte.” Oversatt av Hanne Buxrud. Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 2011.