Artikkel

Her er det like greit å lage en skikkelig porsjon med det samme vi er i gang. For jeg har enda ikke møtt noen som ikke liker disse. Folk forsyner seg som oftest mer enn én gang. Og det er jo et veldig hyggelig signal om at det smaker….

De er gode som snacks, som tilbehør til salater og supper, som turmat og før og etter trening.

De er superenkle å lage! Det krever bare en liten smule planlegging, siden de skal ligge i bløt natten over i saltlake, for å trekke til seg masse salt. Men det er verdt ventetiden! Når de stekes er det viktig å passe på at de ikke blir brent. Dersom de bare står bittelitt for lenge i ovnen, ødelegges smaken helt av den brente smaken som da kommer fram. Bedre å ta dem ut litt for tidlig, skru av varmen og heller la dem være på platen med ovnsdøra på omtrent ti centimeters gløtt. De kan kjennes litt myke ut med det samme, men får de stå og tørke litt på denne måten, så blir de knasende sprø og gode.

Næringsverdien i mandler er upåklagelig. De er proteinrike og basedannende, og fettinnholdet gjør at de er fine å bruke som mellommåltid. De inneholder vitaminene E, B2, biotin og folinsyre, i tillegg til kalsium, magnesium, mangan, fosfor, kalium, bor, kopper, jern og sink. De er med på å opprettholde sunne blodfettnivåer, styrker hjerte- og karsystemet og reduserer risikoen for hjertesykdom. De fremmer produksjonen av antistoffer, styrker cellemembranene og beskytter mot kreft, står det å lese i «Mat for immunforsvaret» av Kirsten Hartvig.

SALTE MANDLER – oppskrift
500 gram mandler
8 dl lunkent vann
1,5 dl uraffinert havsalt

Hell vannet i en romslig bolle, rør ut saltet og ha i mandlene. La mandlene stå i saltlaken i åtte – ti timer.
Sett ovnen på 190 grader, ha mandlene i en sikt og sil av saltlaken. La dem renne litt av seg før du sprer dem jevnt utover en bakepapirkledt stekeplate. De bør ikke dekke hverandre.

Platen settes på midterste rille i ovnen og stekes omtrent ti til femten minutter. De er ferdige når de er gyllenbrune. Inni :-).
Det synes jo ikke utenpå, siden skallet er brunt, men biter du av en mandel, vil du se en svak brunlig farge når de er ferdige. Det kan være greit å følge godt med, de smaker ikke godt om de blir brent. Kanskje har du en ovn som gjør at de blir fort ferdige.

Om du vil ha en enda sunnere variant, kan du tørke mandlene på omtrent 40 grader, enten i vanlig stekeovn eller en dehydrator. Da ødelegges ikke vitamininnholdet og de sunne fettsyrene. Det krever anslagsvis et døgn i ovnen, og mandlene bør vendes etter omtrent tre fjerdedeler av steketiden.

(Redigert 27.04.2015)
Følg gjerne Pranava på Facebook og Instagram for mer inspirasjon! Takker for likerklikk og delinger her! Selv om antallet ikke oppdateres automatisk, vises det når siden lastes på nytt.

/!\ error getUserMedia.