Artikkel

Hallo igjen, kjære trofaste leser, som kanskje har lurt på hvor det ble av meg! Jeg beklager min lille time-out! Pleier for det meste å holde meg til ukentlige innlegg, men denne gangen har tida løpt litt fort.

Som plaster på såret kan jeg by på en kjempeoppfinnelse. Fordi den smaker nydelig, fordi den ser lekker ut, er så rask å lage og med så få ingredienser, og attpåtil består den kun av helsebringende og basedannende ingredienser.

Fiberhusk har plutselig fått et mye større anvendelsesområde 🙂 Alt som egentlig ikke har bindingsevne blir jo limt sammen med disse malte loppefrøene! Vi kan sikkert lage kjeks og knekkebrød av bare mandler, eller hva med kokosmel eller revet kokos, eller hmmm….. finhakkede nøtter eller knuste gresskarkjerner?! Og sikkert masse mer, kommer bare ikke på mer i farta.

Disse sesamknekkebrødene er kjempegode til både varme og kalde retter, eller sammen med en smoothie. Eller sammen med en dipp, for eksempel guacamole.  Og fine å ta med som niste.

Knasende sprø blir de nærmest av seg selv, de trengs ikke tørkes videre i ovnen for å oppnå det. Når sesamfrøene blir stekt, smaker de nøtteaktig og godt, og de er lettere å knuse mellom tennene enn i rå versjon. Dermed tas det høye kalsiuminnholdet lettere opp i kroppen. Velger du sesamfrø med skall, får du med alle mineralene, for flesteparten sitter i skallet. Frøene inneholder spesielt mye B- og E-vitaminer, kalsium, kalium, fosfor, magnesium, sink, jern og selen.

Det er Café Stift på Lillehammer som skal ha all ære for disse.

Café Stift har koselige lokaler i retrostil, ofte henger ulike salgsutstillinger på veggene, gjerne malerier og fotografier. De ansatte er hyggelige og hjelpsomme, for eksempel når en matallergiker trenger litt kreativ nytenkning for å skape gode retter. Og de ligger i forkant og har masse spennende på menyen. Sjekk eventuelt ut nettsiden her: http://www.kulturhusetbanken.no/mat–drikke/

 

SESAMKNEKKEBRØD – oppskrift fra kjøkkensjef Kjetil Nyhus
(Blir 4-5 stekebrett)

400 g sesamfrø
100 g linfrø
200 g finhakkede mandler
1 ts salt
1 liter vann
4 store ss Fiberhusk

1. Bland det hele sammen, la det stå i 10 min.

2. Bres syltynt og jevnt ut på brett. Stekes i 160 grader i ca 10 min.

3. Deles i passe biter fortest mulig, for de tørker fort.

4. Legges utover og tørkes i romtemperatur til neste dag.

5. Vel bekomme:-)

 

Jeg lagde en ettbrettsversjon før jeg fikk oversendt oppskriften. Den ble også god:
2,5 dl vann
1 strøken ts salt
1 ss Fiberhusk
2 toppede ss linfrø (gjerne bløtlagt i 2-4 timer)
15 ss sesamfrø

Rør om og la svelle i ti minutter. Strykes deretter jevnt og tynt utover bakepapirkledt plate og stekes i 160 grader varmluft ca 20 minutter. Jeg antar at mine stekte lenger fordi jeg ikke klarte å få dem så flortynne som Café Stift. Må prøve igjen:-)

Lykke til!

 

 

 

/!\ error getUserMedia.