Artikkel


Deilig middag som smaks- og ingrediensmessig kan varieres i det uendelige. Utgangspunktet for en Shepherd`s pai er halvt om halvt med et saftig fyll og et raust lag med potetmos som lokk, ovnsbakt til gyllent og dampende varmt.

Denne versjonen har grønt som tema – grønne erter, grønn purre, grønn mynte, gressløk og som tilbehør en frisk grønnkålpesto. Den smaker litt syrlig fra zest og saft av sitron, og den har saftighet fra squash og tyngde fra kokte linser og erter. Mynte, som vi i Norge oftere forbinder med desserter og kaker, gir et litt uventet innslag med sin kraftige og gode smak. Oppskriften fant jeg hos The Happy Pear, to herlige irske tvillingbrødre med et vell av gode plantebaserte retter. Jeg har gjort noen få endringer.

Spis den som den er, eller sammen med en stor bolle salat. Spis den med det samme, eller frys ned til senere bruk – alternativt begge deler: Ypperlig å fryse ned porsjonsstykker av og ta frem senere.

Jeg har en annen Shepherd`s pai på bloggen fra før, den har jeg fått veldig gode tilbakemeldinger på.
Du kan jo eventuelt ta en rask sjekk her og se om den frister.

SHEPHERDS PIE, VEGANSK OG VÅRLIG  – oppskrift
(Til 4 personer)

Potetmos
1,5 kg poteter, delt i like store biter
3/4 – 1 dl kokosmelk (Juster mengden til passe konsistens på mosen)
1 dl gressløk, hakket
2 ss olivenolje
Havsalt og nykvernet pepper – smak til

Fyll
2 tetrapakker kokte linser, hver på omtrent 228 g nettovekt
2 tetrapakker kokte grønne erter, hver på omtrent 280 g nettovekt
300 g purre, hakket
1 sitron, zest og saften av
1/2 potte mynte, finhakket
2 medium squash, delt
2 ss Coconut aminos
Havsalt og nykvernet pepper – smak til

Tilbehør
Grønnkålpesto – oppskrift her


Fremgangsmåte:

 1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
 2. Del potetene i like store biter og kok dem møre. Det er ikke nødvendig å skrelle dem.
 3. Ha linser og erter i et dørslag, skyll dem og fjern de misfargede og dårlige.4. Fjern de grove stilkene fra mynten, finhakk bladene. Rens og hakk hele purren, inkludert den hvite delen.

  5. Del squashene i bitestore biter. Finriv det ytterste skallet av den fortrinnsvis økologiske sitronen, og press saften av den etterpå.

  6. Lag potetmos: Sil av potetvannet, damp dem litt i den tørre kjelen og mos dem manuelt sammen med kokosmelk, gressløk, olivenolje. Smak til med salt og pepper og ta i litt og litt kokosmelk om gangen til passe konsistens.

  7. Ha purre og squash i en vid stekepanne med høye kanter eller en vid kjele på medium pluss varme sammen med noen spiseskjeer av sitronsaften. Ikke bruk lokk, så damper væsken bedre bort.

  8. Når purre og squash begynner å bli litt møre, has linser og erter i. Rørestekes til det er blitt gjennomvarmt, eventuelt med mer sitronsaft, fortsatt uten lokk.

  9. La fyllet steke til det er fordampet en del væske, så tas det av platen og resten av ingrediensene has i: Coconut aminos, mynteblader, saft og zest av sitron. Smak til med salt og pepper.

  10. Ha fyllet over i en stor eller to mindre ildfaste former, de trengs ikke smøres.

  11. Dekk fyllet med potetmos. Lag gjerne det klassiske mønsteret på potetlokket ved å dra baksiden av en gaffel over hele flaten.

12. Stekes på midterste rille til potetmosen får en gyllen farge, omtrent 25 – 30 minutter.

Enjoy!

Tips:
*Coconut aminos er alternativet til soyabasert tamari, som opprinnelig ble brukt i oppskriften. Den kan eventuelt erstattes med mer salt.

*Purre har ofte jord mellom bladene. En enkel måte å rense den på, er å skjære et snitt tvers gjennom purren fra roten og helt opp, og deretter gjøre det samme fra siden, fortsatt fra roten og opp, slik at du har fått kvartdelte strimler av purre, samlet i roten. Så kan den skylles under rennende vann.

*Det går like fint å bruke frosne erter som hermetiserte. Mengdemål erter og linser er omtrentlige, det går fint med både litt mindre og litt mer.

*Det finnes mange slags mynte, og noen har kraftigere smak enn andre. Jeg hadde en potte fra butikken det bare sto «mynte» på, og den er veldig mild sammenlignet med den jeg har i hagen. Så smak deg frem for antall mynteblader.

/!\ error getUserMedia.