Artikkel

Den beste chillisausen – er ikke det den som er så sterk at det river, uten at den dreper alle de andre smakene i maten? Eller er det den som er så sterk at det river, men ikke riktig så mye, og som har en god og formildende sødme å by på i tillegg? Jeg troooor jeg går for den siste, og her får du oppskriften på begge.

Det er bare å ha alt oppi en gryte, og så la det syde i inntil en time – jo lenger det står, jo bedre blir den. Og etterpå fylle den på små eller større glass, alt etter forbruket, og så ha dem stående til det dukker opp en god anledning.

Hos meg har det dukket opp gode anledninger i ett sett etter at denne så dagens lys: Bare det å finne noen kokte, kalde poteter i kjøleskapet, skjære dem i skiver og stryke over et lag med denne sausen – Yumm! Eller å lage seg verdens raskeste middag: Varme opp en boks kokte kikerter i kokosmelk og ha i noen skjeer av denne sausen – Yess! Eller blande en pastasaus på samme måte ved å mikse kokosmelk og denne sausen – Sågodtatjegvillehaslikmiddagutåret! Eller blande den med en boks tomater og bruke som pizzasaus – Mååå prøves! Og selvfølgelig ha den med en god burger, dyppe sommerruller i den eller spise den sammen med alle slags potetretter: bakte, stekte, kokte og moste.

Om du vil lage deg «bacon» av aubergine, inngår forresten chillisaus i oppskriften.

CHILLISAUS – oppskrift
(Glemte å måle, og den minket så fort, men det blir omtrent 6-7 dl)

*6 store chilli med frø
*1 løk
*2 hvitløksfedd
*1/2 ts havsalt
*1 ss olje
*1 dl sitronjuice
*2 dl ananasjuice
*4 ss kokossukker
*3 tomater, godt modne
*1 rød paprika, godt moden
Eventuelt, for søt chillisaus: omtrent 1 til 1,5 dl lys lønnesirup
Eventuelt noen teskjeer chilipulver til slutt om du vil ha den enda sterkere.

1. Del opp grønnsakene og ha dem i en kjele. (Hinner og frø fjernes fra paprikaen).

2. Kok opp sammen med resten av ingrediensene og la småsmimre under lokk fra 20-30 minutter til opp mot en time, alt etter hva du har tid til.

3. Mos den glatt i gryta med en stavmikser.

4. Søt chillisaus: Smak til med lønnesirup til du synes den er passe søt.

5. Vil du ha den enda sterkere? Ta i noen teskjeer chillipulver! (Den blir litt mildere på smak når den er kald.)

6. Hell over på steriliserte glass om du ikke tror den forsvinner veldig fort. Jeg vet ikke hvor lenge den holder i et åpnet glass i kjøleskapet, men antar omtrent 3 uker?

/!\ error getUserMedia.