Artikkel

Mens det bugner over av markens grøde i hager og butikker, så fikk jeg, av alle ting, lyst på potetsalat.

Denne minner veldig om en variant som moren min pleide å lage. Vi bodde i Kenya noen år i min barndom, og hadde flere indiske storfamilier i vennekretsen. Kvinnene brukte lang tid og hadde mye hygge mens de forberedte de deilige indiske måltidene. Moren min fikk da oppskrift på en lignende potetsalat, men mistet den da vi kom tilbake til Norge, mens jeg aldri glemte den gyllengule fargen og den krydrede smaken på potetene.

Noen sier poteter er basiske, andre ikke. Den svenske helseguruen Fredrik Paulún sier at den glykemiske indeksen faller med omtrent to tredeler etter at de har blitt kalde, jeg finner dessverre ikke igjen den referansen. I utgangspunktet har de veldig høy glykemisk indeks. Det skal også være til hjelp å bytte kokevannet en gang eller to mens de koker, da forsvinner mye stivelse på den måten.

Jeg har sans for den gylne middelvei. Det har så lett for å bli ubalanser på sikt, dersom man er så altfor streng med seg selv. Og så tror jeg at vi må finne frem til mer individuelle dietter. Det er som regel ikke slik at det som passer ypperlig for noen, passer like godt for andre. De to svenske vitenskapsjournalistene Karin Bojs og Anna Bratt som har gitt ut boken ”Slik påvirker genene vekten din”, forteller at de genene du har, avgjør hvilken diett du bør velge. For noen er lavkarbo best, for andre er det å redusere fettinntaket som virker best, mens for andre igjen er det middelhavsdietten som er best. (Frukt, grønnsaker, bønner og linser, fisk, kornprodukter, olivenolje, nøtter, litt kjøtt.)

En venninne som for det meste lever på steinalderkost, kaller tilstanden med det ekstra fettet som legger seg rundt livet for insulinmage. Jeg tror ikke insulinmagen kommer snikende om vi spiser litt indiskinspirert potetsalat i ny og ne, om ikke genene er veldig lite samarbeidsvillige, da 😉

Oppskriften er inspirert av www.gogreen.se

SPICY POTETSALAT – oppskrift
(2 porsjoner)

4 middels store poteter
1 ss kokosolje
1 gul løk, finhakket
1 ts malt spisskum
1 ts malt koriander
1 ts sennepsfrø
1 ts malt gurkemeie
3 ss sesamfrø
1/2 ts malt chili(pulver)
½ rød paprika, finhakket
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
salt og pepper

Kok potetene.
Fres løk i kokosolje sammen med krydder og frø.
Skrell og del de ferdigkokte potetene i passende biter.
Vend inn løkblandingen, olivenolje og sitronsaft og smak til med salt og nykvernet pepper.

Salaten blir best dersom potetene i avkjølingstiden får stå og trekke inn resten av ingrediensene, altså at de er varme når det andre blandes inn.

Ha en finfin uke 🙂

/!\ error getUserMedia.